Ömer Nesefi tefsirinde Hacc sûresi'nin tahkik ve değerlendirmesi
The edition and evaluation of surah Hacc in the commentary of omar Nasafi
- Tez No: 608193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr fi-tTefsir, Kur'ân, Metot, Tahkik, Omar Nasafî, at-Tayseer fi al Tafseer, Quran, Method, Edition
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada Ömer Nesefî'nin et-Teysir fi't-Tefsir adlı eserinde Hacc Sûresi tahkik edilmiş ayrıca Kur'ân İlimleri ile ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu ve amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm rivayet ve dirâyet metodu ve Kur'ân İlimleri açısından incelenerek üç ana başlığa ayrılmıştır. Rivayet kısmında Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsiri, Kur'ân'ın sünnetle tefsiri, Kur'ân'ın sahabe ve tabiûn sözlerine yer vermesi vb. konulardan bahsedilmiştir. Dirâyet kısmında kıraat, kelime açıklaması, şiirle iştişhâd, tasavvuf ve kelam gibi konulara yer verilmiştir. Kur'ân İlimleri başlığında, sebebi nüzûl, sûrenin Mekkî-Medenî oluşu, sûrenin ayet ve harf sayısı, münasebetü'l-Kur'ân ve son olarak da Hacc Sûresi'nin faziletinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde et-Teysîr fi't-Tefsîr'in 94b-114b varakları arası tahkikli metni bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the Surah Hacc was examined in Nasafi's at Tayseer fi-al Tafseer, and his opinions about the Qur'an sciences are also included. Our study is made up of an introduction, two body parts and a conclusion. In introduction part, information about the topic, aim method and resources of the research were given. The first part is divided into 3 parts by being examined in terms of rivâyâh, dirâyâh and Quran sciences. In rivâyâh part, the topics like explaining Quran by Quran, explaining Quran by sunnah, word of sahabahs and tabiins in Quran etc. are mentioned. In dirâyâh part, the topics like reading, explanation of word meanings, istishhad with poem, tasawwuf and kalam were given place. In subheading part“Quranic sciences”, the reason for revealing of verses, the answer of the quention, whether it is a Meccan or a Medinan surah, the numbers of its ayats and letters, relevance between verses and suras and lastly virtue of the Surah“Hacc”were explained. In the second part, we have the edited text of the documents of al- Tayseer fi-al Tafseer between 94b and 114b.