Therapeutic philosophy: Wittgenstein and Heidegger
Terapötik Felsefe: Wittgenstein ve Heidegger
  1. Tez No: 608210
  2. Yazar: BÜKE TEMİZLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF HALİL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Heidegger, Wittgenstein, terapötik felsefe, temel ontoloji, felsefi hastalıklar, Wittgenstein, Heidegger, therapeutic philosophy, fundamental ontology, philosophical illnesses
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Karşılaştırmalı felsefe çalışmaları kapsamında Heidegger ve Wittgenstein arasındaki ilişki önemli bir yere sahiptir. Bu tezde amaçlanan, tarihteki felsefi problemlerin formüle ediliş biçimlerindeki hataları ele alarak terapötik bir felsefeyi bu iki felsefe üzerinden araştırmaktır. Onların felsefi metotları felsefi kavramları değerlendirirken, günlük hayatta insanların kuram-öncesi tavrına dikkat çekmeleri ile başlar. İşin özü, Heideggerci felsefenin çıkış noktasının ruhunu anlamanın ve yorumlamanın en doğru yolunun, onu bir Wittgensteincı terapist olarak düşünmek olduğunu ortaya koymaktır. Öte yandan, bu iki felsefecinin ortaklıklarına rağmen, felsefedeki amaçları ve arka planları dolasıyla aralarında azımsanamayacak farklılıklar da bulunmaktadır. Bu farklılıklar dolayısıyla, bahsettiğimiz terapötik felsefeye Heidegger“varoluşçu”bir boyut kazandırır. Şöyle ki, Heidegger fenomenlerin gündelik açığa vuruluşundan ve gündelik konuşmanın ötesine, temel ontolojiyi iddiası ile geçmektedir. Bu sebeple, ortak çıkışlarının ötesinde, dilimizi ve düşüncemizdeki sorun ve karmaşıklıkları, gündelik hayata dönerek ortadan kaldırdıktan sonra, Heidegger bir adım öteye gider. Bu adım, insanın bu gündelik hayattaki yapıp-etmelerini sorgulamasıyla anlaşılabilir. Dolayısıyla, Wittgenstein'ın tam da bıraktığı yerin ötesine geçip, çözüm aracımızın (gündelik hayat) kendisine döner ve onunla ne yaptığımızı insanın ve dünyasının temel varoluşunu açıklama amacıyla sorgular. Bu da“inotantik”varoluşun bir tedavisi olarak düşünüldüğünde, terapinin varoluşçu boyutu da resme eklenmiş olur.
Özet (Çeviri)
Considering comparative studies in philosophy, the relationship between philosophies of Ludwig Wittgenstein and Martin Heidegger has a remarkable place in history. In this thesis, I attempt to discuss their philosophies to reveal their common suggestion to philosophy, which could be understood as a cure to the misleading formulations of philosophical problems. Their philosophical method begins with giving attention to the pre-theoretical attitude of human beings in ordinary life, in evaluating the philosophical notions. To explain, by way of beginning with this pre-theoretical attitude, both attempts to expose the bases of philosophical problems. The core point is to reveal that the insight of the starting point of the Heideggerian philosophy could be correctly apprehended by considering him as a Wittgensteinian therapist. Despite the commonalities of these two philosophers, there are considerable differences between them because of their aims and backgrounds in philosophy. Because of these differences, Heidegger provides the therapeutic philosophy with an“existentialist dimension. That is to say, Heidegger goes one step further, after emphasizing everyday life in approaching the problems and complexities of our language and thought. This step can be understood by questioning one's actions in daily life. Thus, it goes beyond exactly where Wittgenstein left off, turns to our tool of dissolution (everyday life) itself, and questions what we do with it in order to reveal the fundamental being of Dasein and its world. When this is considered a treatment of ”inauthentic" being, the existential dimension of therapy is added to the picture.