Sosyal bilgiler öğretmenlerinin eğitim araştırmalarına yönelik tutum ve görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of social studies teachers' attitudes and views on educational research in terms of various variables
  1. Tez No: 608544
  2. Yazar: SEVİLAY DELİHASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ASLAN, PROF. DR. YILMAZ GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Araştırmaları, Sosyal Bilgiler Öğretmenleri, Educational Research, Social Studies Teachers, Attitude, Teacher Opinions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sosyal bilgiler öğretmenlerinin eğitim araştırmalarına yönelik tutumlarının belirlenmesi, araştırmaları takip edebilme, sonuçlarını anlayabilme, sınıflarda uygulayabilme durumlarının belirlenmesi ve sonuçların çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlayan bu çalışmanın örneklemini Rize, Trabzon, Artvin il merkez ve ilçelerindeki ortaokullarda görev yapan 146 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Karma bir araştırma olan bu çalışmada hem nicel hem de nitel bir yaklaşım takip edilmiştir. Nicel veri toplama aracı olarak İlhan, Şekerci, Sözbilir ve Yıldırım (2013) tarafından geliştirilen 'Eğitim Araştırmalarına Yönelik Öğretmen Tutum Ölçeği (EAÖTÖ)' uygulanmıştır. Nitel boyutta ise Gitlin, Barlow, Burbank, Kaucak ve Stevens (1999) tarafından geliştirilen ve Çepni ve Küçük (2003) tarafından Türkçeye uyarlanan görüşme soruları kullanılmıştır. Yapılan analizler sonrası sosyal bilgiler öğretmenlerinin çeşitli değişkenlere bağlı olarak eğitim araştırmalarına yönelik olumlu tutuma sahip oldukları ve eğitim araştırmalarını gerekli ve değerli buldukları, fakat araştırmaların uygulanabilir olmadığını, okullardaki kullanımlarının yaygınlaştırması gerektiğini, öğretmenlerin teşvik edilmeye ihtiyaç duyduklarını vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the attitudes of social studies teachers towards educational research, to be able to follow the researches, to understand the results, to determine the application status in classrooms and to examine the results according to various variables. The study group consists of 146 social studies teachers working in secondary schools in Rize, Trabzon, Artvin city center and districts. In this study which is a mixed research, quantitative and qualitative approach is followed. As a quantitative data collection tool, used 'Teacher Attitude Scale towards for Educational Research' developed by İlhan, Şekerci, Sözbilir and Yıldırım (2013). As a qualitative data collection tool was used interview questions developed by Gitlin, Barlow, Burbank, Kaucak and Stevens (1999) and adapted to Turkish by Çepni and Küçük (2003). After the analyzes, social studies teachers have positive attitude towards educational research depending on various variables and found educational research necessary and valuable, but they stressed that research was not applicable, that their use in schools should be disseminated, that teachers needed to be encouraged.