Türkiye'ye gelen göçmenler: Diaspora ve devlet güvenliği
Immigrants from Turkey: Diaspora and security of the state
  1. Tez No: 609684
  2. Yazar: BARIŞ YAĞMURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Diaspora, Devlet Güvenliği, Migration, Immigrate, Diaspora, State Security
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Türk milleti, eski çağlardan beri ana vatanı olan Türkistan coğrafyasından ayrılarak birçok farklı coğrafya ve bölgelere yayılmış ve oraları kendine vatan edinmiştir. Zaman içerisinde yayıldığı ve vatan edindiği bu coğrafyalarda farklı milletlerle gerek inançsal gerekse kan bağı yoluyla nüfuzunu artırmıştır. Ne var ki XIX. yüzyıldan itibaren yirmi üç milyon km²ye ve üç kıtaya yayılmış olan Türk/Osmanlı Devleti'nin zayıflayarak önce toprak kayıpları, bilahare de yıkılmasını müteakip milyonlarca Türk ve akraba toplulukları yayıldıkları ülke ve bölgeleri terk ederek Anadolu Türkiyesi'ne doğru göçe zorlanmıştır. Anadolu Türkiyesi'ne göç etmek zorunda bırakılan bu Türk ve akraba topluluklarının modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına askerî, ekonomik kültürel ve fikrî açıdan ciddi katkıları olduğu tartışılmaz bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır. Diğer taraftan Anadolu Türkiyesi'ne doğru gerçekleşen birçok bireysel ve kitlesel göçe rağmen önemli miktarda Türk kitlesi hâlâ yaşadığı ülke ve bölgeleri terk etmeyerek diasporik bir kitle olarak bulundukları coğrafyada yaşamlarını sürdürmektedir. Ayrıca altı buçuk milyondan fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı daha çok ekonomik sebepler olmak üzere ana vatanını terk ederek farklı ülkelerde ciddi bir Türk diasporası oluşturmuştur. Gerek Anadolu Türkiyesi'ne göç etmeyerek bulundukları bölgelerde önemli miktarda ve nüfuzda kalan Türk ve akraba toplulukları ve gerekse modern Türkiye Cumhuriyeti'nden dışarıya doğru yapılan Türk göçleri başlangıçta birtakım sorunları beraberinde getirmiş olsa da bunlarla ilgili yapılacak ciddi çalışmalarla oluşturdukları problemleri pozitife döndürmenin mümkün olacağı düşünülmelidir. Ülkemize gelen göçmenler ile dışarıda bulunan diasporik gruplar arasındaki kurulacak sağlıklı iletişim ve etkileşim; ülkemize ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal açıdan ciddi katkılar sağlayacaktır. Türkiye'ye göç etmiş unsurlar ile dışarıda kalmış akraba gruplar arasında kurulacak sivil köprülerin inşası, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal güvenliği ve devletin bekası bağlamında da ciddi katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the early ages, the Turkish nation left their mother land,which is Turkistan. By spreading around different regions, they made those places their homeland. The Turkish nation has increased its affects on the other nations via both religion and blood ties. However, starting from 19. Century, The Ottoman/Turkish Empire that once expansed 3 continents and 3 million km² started to lose lands. Afterwards, millions of Turks and groups of relatives were made to migrate to the lands of Anatolian Turkey,leaving the countries and regions that they once expansed. The fact that The Turks and relative groups made to migrate to Anatolian lands is the key factor of founding the modern Republic of Turkey in terms of military, economical, cultural and mental issues. On the other hands, inspite of a number of individual and mass migrations to Anatolian Turkey, a good number of Turkish people keep living in the regions as a diasporic group by not leaving the lands that they have been living. Besides, more than 6.5 millions of Turkish people, leaving their country mostly because of economical reasons, caused significant Turkish diasporas in different countries. Even though both the Turkish and relative groups who did not immigrate and kept their numbers accountable and effect and also Turkish migrations from the modern Republic of Turkey to abroad has brought some problems along, we strongly believe that it's possible to reverse these problems with the help of serious studies which will be done on these issues. The healthy relationship and communication between the ones who immigrate to our country and the diasporas abroad will provide our country with economic, political, cultural and social aspects. It is thought that building up a civil the bridge between the migrate groups and the ones left out will help The Republic of Turkey in terms of national security and the continuity of the state.