Kronik periodontitisli bireylerde erbium, chromium: ytrium-scandium-gallium garnet (ER,CR:YSGG) lazerin klinik ve biyokimyasal etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and biochemical efficacy of erbium, chromium: ytrium-scandium-gallium-garnet (ER, CR: YSGG) laser in periodontitis
- Tez No: 610132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. MÜKERREM HATİPOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cr:YSGG, periodontitis, IL-1β, MMP-8
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Kronik periodontitis teşhisi konmuş bireylerde cerrahi olmayan periodontal tedaviye ek olarak uygulanan Er,Cr:YSGG lazerin klinik ve biyokimyasal etkinliğinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Randomize, kontrollü, tek-kör, split-mouth olarak tasarlanan çalışmaya“kronik periodontitis”teşhisi konulmuş, simetrik olarak maxiller quadrantlarında periodontal cep derinliği ≥5mm olan en az 1 adet tek köklü premolar dişi bulunan 27 birey dahil edildi. Bireylerin cerrahi olmayan periodontal tedavilerine başlandıktan 1 hafta sonra split-mouth dizayna uyacak şekilde lazer grubu ve kontrol grubu yazı/tura randomizasyonuyla seçildi. Başlangıç, 1., 3. ve 6. aylarda ,plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondlanabilir cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), sondlamada kanama (SK) ölçümleri yapıldı. Aynı periyotta biyokimyasal analizler ve hacim ölçümü için dişeti oluğu sıvısı (DOS) örnekleri toplandı. Lazer grubuna, 2.780 nm dalga boyundaki Er,Cr:YSGG lazer, RFPT 5-14 mm ucu ve 1.5 Watt, 30 Hz, %11 hava, %20 su, H-mod (atım uzunluğu:140μѕ) parametreleri kullanılarak uygulandı. DOS'daki IL-1β ve MMP-8 miktarlarına enzim bağlı immün absorban yöntem (ELISA) ile bakıldı. Klinik ve laboratuar bulgularının grup içi ve gruplar arası karşılaştırılmalarında mix ANOVA testi kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlı çıkan farklılıklar Bonferroni testi ile değerlendirildi. Bulgular: Her iki tedavi yöntemide istatistiksel olarak anlamlı klinik iyileşmelerle sonuçlandı (P >0.05). Pİ, SCD, KAS klinik parametrelerindeki değişimler kontrol grubu ve lazer grubunda istatistiksel olarak benzer bulunurken, 1.ve 3.ay Gİ ve 1.ay SK lazer grubu verileri kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı bulundu (P >0.05). DOS'da bulunan IL-1β ve MMP-8 miktarlarındaki değişimler kontrol grubu ve lazer grubunda istatistiksel olarak benzer bulundu (P >0.05). Sonuç: Kronik periodontitisli bireylerde cerrahi olmayan periodontal tedaviye ek olarak uygulanan Er,Cr:YSGG lazerin yalnızca 1. ve 3.ay Gİ ve 1. ay SK verilerinde iyileşme sağlanırken diğer klinik parametreler ve biyokimyasal parametreler üzerine ek bir etkisi olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to evaluate the clinical and biochemical efficacy of Er,Cr:YSGG laser application in addition to non-surgical periodontal treatment in chronic periodontitis patients. Method: The study was a single-center, randomized, split-mouth, single-masked, controlled clinical trial of 6-month duration. 27 patients who were classified as moderate to advanced chronic periodontitis were included in the study. Participant inclusion criteria were the presence of at least two bilateral maxillary single root premolar teeth with ≥5 mm probing depth. The teeth on the laser group were treated debridement and laser treatment, whereas the control group was treated with debridement alone. The groups were randomly determined by a coin toss after debridement. The treatment was performed in two sessions, with intervals of 1 week between sessions. The clinical measurements were performed at baseline and after 1, 3 and 6 months. The following clinical parameters: plaque index (PI), gingival index (GI), probing depth (PD), clinical attachment level (CAL), bleeding on probing (BOP) and gingival crevicular fluid (GCF) sample were measured. The amounts of IL-1β and MMP-8 in DOS were estimated by an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Laser groups were treated with an Er,Cr:YSGG laser with RFPT 5-14 tip. The settings were used as 1,5 Watt, 30 Hz, 11% air, 20% H2O, H-mode (pulse duration: 140 𝜇𝜇s). To compare clinical and laboratory findings between groups, mix ANOVA test was used. The statistically significant differences were evaluated with the Bonferroni test. Results: Both treatments resulted in statistically significant clinical improvements (P >0.05).