Anterior omuz instabilitesi nedeniyle artroskopik bankart tamiri ve kemik bankart tamiri yapılan hastaların klinik karşılaştırılması
Clinical comparison of patients with arthroscopic bankart repair and bony bankart repair due to shoulder instability
  1. Tez No: 611545
  2. Yazar: YİĞİT KÜLTÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroskopik Bankart tamiri, tekrarlayan omuz instabilitesi, Kemik Bankart, Klasik Bankart, Arthroscopic Bankart repair, recurrent shoulder instability, Bony Bankart, classic soft tissue Bankart
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Tekrarlayan omuz instabilitesi sıklıkla genç popülasyonu etkileyen ve önemli derecede kısıtlılık yaratabilen bir durumdur. Hastanın yaşam kalitesi ve sportif aktiviteleri üzerindeki olumsuz etkileri düşünüldüğünde, tekrarlayan omuz instabilitelerinin kesin tedavi gerektiren bir durum olduğu ortadadır. Bu çalışmadaki amaç, artroskopik olarak Kemik ile Klasik Bankart tamiri yapılan hastaların klinik sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Hastalar ve Yöntem: Kliniğimizde 2013-2018 yılları arasında tekrarlayan omuz instabilitesi nedeniyle Artroskopik Bankart tamiri uygulanan 71 hasta (64E/7K) çalışmamıza dahil edildi. Hastalar Grup 1 (Kemik Bankart) ve Grup 2 (Klasik Bankart) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Grup 1'de 42 hasta (37E/5K), Grup 2'de 29 hasta (27E/2K) vardı. Dislokasyonun oluş sebebi, ilk dislokasyon esnasındaki yaş, ameliyat öncesi dislokasyon sayısı, ilk dislokasyon ile ameliyat arasında geçen süre, ameliyatta kullanılan tespit materyali sayısı, ameliyat sonrası nüks, Constant ve Rowe skorlandırmaları gibi parametreler ile Kemik ve Klasik Bankart sonuçlarının istatistiksel olarak karşılaştırması amaçlandı. Bulgular: Constant ve Rowe skor değerleri sırasıyla Grup 1'de ameliyat öncesinde 71,7 (Aralık: 36-96, SD±16,1) ve 44,5 (Aralık: 15-95, SD±19) iken ameliyat sonrası son kontrollerinde 91,3 (Aralık: 55-100, SD±11,01) ve 86,1 (Aralık: 15-100, SD±23,6) dir. Grup 2'de Constant ve Rowe skor değerleri ameliyat öncesinde 78,9 (Aralık: 47-100, SD±13,3) ve 44,4 (Aralık: 25-75, SD±14,8) iken ameliyat sonrası son kontrollerinde 90,4 (Aralık: 55-100, SD±10,8) ve 86,3 (Aralık: 20-100, SD±21,4) dür. Sonuç: Çalışmamız sonucunda Kemik Bankart ve Klasik Bankart olgularının ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası Constant ve Rowe skoru değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Background and Objectives: Recurrent shoulder instability is a condition that frequently affects the young population and can cause significant limitations. Negative effects on the patient's life quality and sports activities suggest that recurrent shoulder instability is a condition requiring definitive treatment. This study aims to compare the clinical results of patients who underwent arthroscopic Bony and classic soft tissue Bankart repair. Patients and Methods: Seventy-one patients (64M/7F) who underwent arthroscopic Bankart repair due to recurrent shoulder instability between 2013-2018 in our clinic were included in our study. The patients were divided into two groups as Group 1 (Bony Bankart) and Group 2 (Classic soft tissue Bankart). There were 42 patients (37M/5F) in Group 1 and 29 patients (27M/2F) in Group 2. The aim of this study was to statistically compare the Bony and classic soft tissue Bankart results with parameters including the reason of dislocation, age during the first dislocation, number of preoperative dislocations, time between the first dislocation and the first surgery, the number of fixation materials used during surgery, postoperative recurrence, and Constant and Rowe scores. Findings: Preoperative Constant and Rowe scores in Group 1 were 71.7 (Range: 36-96, SD±16.1) and 44.5 (Range: 15-95, SD±19), respectively, while the postoperative scores were 91.3 (Range: 55-100, SD±11.01) and 86.1 (Range: 15-100, SD±23.6). In Group 2, preoperative Constant and Rowe scores were 78.9 (Range: 47-100, SD±13.3) and 44.4 (Range: 25-75, SD±14.8) while the postoperative scores were 90.4 (Range: 55-100, SD±10.8) and 86.3 (Range: 20-100, SD±21.4). Conclusions: As a result of our study, there was no statistically significant difference between the preoperative and postoperative Constant and Rowe scores of Bony Bankart and classic soft tissue Bankart cases (p>0.05).