Alyssum floribundum Bioss. & Balansa (Brassicaceae) bitkisinden elde edilen fenolik yapıdaki bileşiklerin tayini ve DU-145 hücre hattı üzerine sitotoksik etkisinin araştırılması
Determination of compounds in phenolic structure obtained from Alyssum floribundum Bioss. & Balansa (Brassicaceae) plant and investigation of their cytotoxic effects on DU-145 cell line
- Tez No: 611809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Alyssum Floribundum Bioss. & Balansa (Brassicaceae), Fenolik Belişikler, Folin Ciocalteu, GC/MS, DU-145 Prostat Kanseri Hücre Hattı, xCELLigence, Sitotoksik Etki, Alyssum Floribundum Bioss. & Balansa (Brassicaceae), Phenolic Compounds, Folin-Ciocalteu, GC/MS, DU-145 Prostat Cell Line, xCELLigence, Cytotoxic Effects
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kanser, hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve anormal hücrelerin yayılması ile karakterize bir hastalıktır. Prostat kanseri erkeklerde en yaygın görülen kanser türüdür ve Türkiye'de erkeklerde kanserden ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemiz, farklı iklim ve ekolojik koşulları ile doğal tıbbi-aromatik bitkiler açısından oldukça zengindir. Brassicaceae familyası üyeleri fenolik asitler, flavonoidler ve vitaminler gibi çeşitli biyolojik aktif bileşikler içermektedir ve çeşitli kanser türlerinde tümör oluşumunu inhibe etme özellikleri vardır. Brassicaceae familyasından biri Alyssum cinsidir. Alyssum L. cinsi, Türkiye Florası'nın da büyük cinsleri arasında yer almakta ve 90 türle temsil edilmektedir. Bu çalışma ile A. floribundum bitkisine ait kök, gövde, yaprak ve çiçek kısımlarına ait etanol özütlerinin toplam fenolik madde miktarı, kimyasal içerinin aydınlatılması ve sitotoksik etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Özütlerin toplam fenolik madde miktarları Folin-Ciocalteu yöntemi kullanılarak belirlenmiştir, A. floribundum özütlerinin kimyasal içerikleri Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC/MS) kullanılarak analiz edilmiştir ve elde edilen özütlerin DU-145 prostat kanser hücre hattı üzerinde sitotoksik etkisi xCELLigence yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Özütlerin toplam fenolik madde içeriği değerleri 1 g örnek başına sırasıyla kökte 12.6±0.4, gövdede 8.2±0.1, yaprakta 4.9±0.5, çiçekte 5.7±0.55 mg gallik asit eşdeğeri olarak bulunmuştur. Elde edilen bileşikler, palmitik asit, linolenik asit, linoleik asit, elaidolinolenik asit, fitol, loliolide, 6-metil-2-fenil indol, neoftadien, skopoletin (kumarin), gama sitosterol, benzoik asit türevleri, yağ asitlerinin esterleri (palmitik asidin etil ester, stearik asit etil ester, linoleik asit etil ester, linolenik asit etil ester), alkanlar (ikozan, dikozan, tetrakozan, oktakozan, oktodekan, tetrakozan, heptadekan, heptakozan), alkenler (nonadeken, pentakos-3-en, 5- oktadeken) vb. olarak belirlenmiştir. DU-145 prostat kanser hücre hattına farklı konsantrasyonlarda uygulanan A. floribundum'un kök ve gövde özütlerinin 24. ve 48. saat sonunudaki IC50 değerleri sırasıyla IC50 kök= 192.1-157.4 µg/mL, IC50 gövde = 29.12- 26.72 µg/mL olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cancer is a disease characterized by uncontrolled growth of cells and the spread of abnormal cells. Prostate cancer is the most common type of cancer in men and is the second leading cause of death in the Turkey. Our country is rich in natural medicinal-aromatic plants with different climate and ecological conditions. Members of the family of Brassicaceae; It is rich in various biological active compounds such as phenolic acids, flavonoids and vitamins in relation to antioxidant and anticancer properties as inhibiting tumor formation in various types of cancers. One of the Brassicaceae family is Alyssum. Alyssum L. genus, Located between the big genus in the Flora in Turkey and are represented of 90 species. The aim of this study was to determine the total phenolic content and cytotoxic effects of ethanol extracts of root, leaves, flowers and stem of extracts of Alyssum Floribundum Boiss & Balance plant. Total phenolic contents of these extracts were determined by using the Folin-Ciocalteu method and the cytotoxic effect of these extracts on the DU-145 prostate cancer cell line was evaluated using the xCELLigence method. The total phenolic content in one gram from the extract were in root, stem, leaves and flowers =12.6±0.4, 8.2±0.1, 4.9±0.5, 5.7±0.55 mg gallic acid, respectively. The main compounds of A. floribundum were analyzed using GC/MS. The resultant obtained compounds are determined like as palmitic acid, linoleic acid, linolenic acid, elaidolinolenik asit, phytol, loliolide, 6-methyl-2-phenyl indole, neoftadiene, scopoletin (coumarin), gamma-sitosterol, benzoic acid derivatives, fatty acid esters (stearic acid ethyl ester, linoleic acid ethyl ester, linolenic acid ethyl ester, ethyl palmitate), alkanes (icosane, dicosan, tetracosan, octacosan, octodecane, tetracosan, heptadecane, heptacosan, tetracosan), alkenes (nonadecene, pentacos-3-ene, 5- oktadecene) and etc.. IC50 values were calculated from root and stem extracts of A. floribundum applied at different concentrations to the DU-145 prostate cancer cell line at 24 and 48 hours were determined as in the root, stem: IC50 Root= 192.1-157.4 µg/mL, IC50 Stem= 29.12-26.72 µg/mL, respectively.