Examination of early childhood educators' perspectives on transdisciplinary approach
Okul öncesi öğretmenlerinin disiplinler üstü yaklaşım hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
- Tez No: 612068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASİBE ÖZLEN DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitimi, Disiplinlerin Birleştirilmesi, Bütünleştirilmiş Eğitim Programı, Disiplinler Üstü Eğitim, Disiplinler Üstü Yaklaşım, Early Childhood Education, Integration of Disciplines, Integrated Curriculum, Transdisciplinary Education, Transdisciplinary Approach
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitimde disiplinler üstü yaklaşım konusundaki görüşlerini incelemektir. Bu araştırmanın katılımcıları, Bartın ilindeki devlet anaokullarında çalışan 20 okul öncesi öğretmenidir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığı toplanmıştır. Bu araştırmanın bulguları okul öncesi öğretmenlerinin eğitim programında disiplinlerin birleştirilmesi konusunda olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Buna ek olarak; okul öncesi öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun disiplinler üstü yaklaşım konusunda bütün disiplinleri birleştirmesi ve günlük hayat ile ilişkili olması gibi sebeplerle olumlu bir bakış açısına sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer yandan, bazı katılımcılar disiplinler üstü yaklaşımın anlaşılmasının ve uygulanmasının zor olması, öğretim kaynaklarının eksikliği gibi sebeplerle olumsuz bir bakış açısına sahiptirler. Okul öncesi öğretmen adaylarının bakış açısına göre disiplinler üstü yaklaşımının çocukların etkili öğrenmelerine, gelişim alanlarına ve eğitim ortamına katkı sağlayacağını düşünmeleri önemli bulgulardan bazılarıdır. Ayrıca bu çalışmada; okul öncesi öğretmenlerinin disiplinler üstü yaklaşımı uyguladıkları durumda, uygulamadan ve eksikliklerden kaynaklı bazı engeller ile karşılaşabileceklerini ifade ettikleri bilgisine ulaşılmıştır. Buna ek olarak; okul öncesi öğretmenlerinin disiplinler üstü yaklaşımın karekteristik özelliklleriyle ilgili olarak, problem temelli öğrenme, sorgulamaya dayalı öğrenme ve etkili anlamlı öğrenme gibi unsurlar ile ilgili pozitif bir bakış açısına sahip olduğu görülmüştür. Bütün bulgular göz önüne alındığında, bu çalışma okul öncesi öğretmenlerinin disiplinler üstü yaklaşıma yönelik olumlu bir bakış açısına sahip olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A research study was conducted to investigate the perspective of early childhood educators on transdisciplinary approach. The participants of study were 20 early childhood educators who worked in public kindergartens Bartın, Turkey. The data was collected with a semi- structured interview. Findings of study demonstrated that early childhood educators have positive perspectives on integration of disciplines. Also, early childhood educators have positive perspectives on transdisciplinary approach such as integrating all disciplines and the compatibility of disciplines with daily life. On the other hand, some of the participants reported negative perspectives on transdisciplinary approach such as its' being difficult to understand and implement and their having lack of teaching resources. In addition, early childhood educators shared their perspectives as transdisciplinary approach has influence on children's learning, children's developmental domains and educational environment. Early childhood educators have positive perspectives on characteristic features of the transdisciplinary approach such as problem-based learning, inquiry-based learning and effective and meaningful learning. Early childhood educators shared their perspectives on possible difficulties of implementing the transdisciplinary approach due to implementation and deficiencies. Findings of this study revealed that early childhood educators generally have positive perspective toward the transdiciplinary approach.