The impact of knowledge management processes on the educational service quality/An empirical study on Iraqi private universities
Bilgi yönetim süreçlerinin eğitim hizmetlerinin kalitesi üzerindeki etkisi / Irak'taki özel üniversitelerle ilgili ampirik bir çalışma
- Tez No: 612276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN ERMAN ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi süreçleri, (yaratma, depolama, aktar, uygulama) Eğitim hizmeti kalitesi (dokunulurluk, güvenilirlik, cevaplanabilirlik, tesisler, ilgili kişi, sosyal aktiviteler, değerlendirme boyutu, müşteri memnuniyeti), Knowledge Process (creation، storage, transfer, application), educational service quality (tangibility, reliability, responsiveness, facilities, contact personnel, social activities, assessment dimension, customer satisfaction)
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çağdaş entelektüel trendler bağlamında, çalışma ve araştırmalar, bilginin farklı alanlarındaki birtakım konuları toplayarak, yüksek oranda sinerjilere tanıklık etmektedir ve bu durum, bir taraftan o anda bilgi süreçlerinin temsil ettiği organizasyon davranışları alanında dağıtılan birtakım değişkenler birbirini etkiledikleri zaman, mevcut çalışmanın durumunu yansıtmaktadır. Diğer taraftan bu, eğitim hizmetleri kalitesi felsefesinin çağdaş kavramlarına temas etmektedir. Çalışma zorluğu, bir dizi entelektüel ve bilgi yönetimi kavramını araştırmasında ve ana sürecinde (bilgi yaratma, bilgi depolama ve alma, bilgi transferi, bilgi uygulaması ile) temsil edilen uygulamalı sorularla formüle edilmiştir. Velhasıl, bunun araştırılan üniversitelerdeki uygulama düzeyi nedir? Araştırma Fakültelerindeki eğitim hizmetleri kalitesinin uygulama düzeyi nedir? Bilgi süreçleri ile eğitim hizmetleri kalitesi arasındaki ilişki hangi düzeydedir? Çalışmanın amacı, araştırma bünyesindeki üniversitelerin bilgi süreçleri uygulama düzeylerini ve bunları geliştirme kabiliyetleri boyutunu ortaya çıkarmak, üzerinde çalışılan özel üniversitelerin hizmet kalitelerini arttırarak bunlardan yararlanmak ve üzerinde araştırma yapılan (Somutluk, Güvenirlik ve Cevap Verebilirlik) ile temsil olunan üniversite profesörünün görüş açısı çerçevesinde sağlanan hizmet kalite düzeyini ortaya çıkarmaktır. Yani, öğrenciler özel üniversitelerde ve devlet üniversitelerinde (Tesisler, İletişim Kurulan Kişiler, Sosyal Faaliyetler, Değerlendirme Boyutları ve Müşteri Memnuniyeti) alanındaki hizmet kalitesini ne kadar iyi algılamaktadırlar? Bu çalışma, Irak' taki özel üniversitelerin idarecileri, öğretmenleri ve işletme bölümü öğrencileriyle yürütülürken, keşfedici inceleme yöntemini benimsemiştir. (536) kişinin oluşturduğu (15) üniversite mevcuttur ve bilgi toplama aracı olarak, istatistik araçları Sonuçlara dönüştüren anket kullanarak, mevcut çalışma önemli bir gerçeğe ve hakikate ulaşmıştır ki bu, oluşumda, depolamada, iletimde ve bilgi uygulamasında temsil olunan bilgi süreçleri uygulamasının zayıf bir düzeyidir. Aynı şekilde, araştırma yapılan üniversitelerdeki eğitim hizmet kalitesi standartları uygulama düzeyi de düşüktür. Bu durum da, tartışılan değişkenler arasındaki ilişkiyi negatif olarak yansıtmaktadır. Çalışma, Irak' taki katı yasaların Yüksek Öğretim Bakanlığı tarafından iyileştirilmesi gerektiğini ve özel üniversitelerin de uluslararası kalite standartlarına uyumlu hale getirilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
In the context of contemporary intellectual trends, studies and research witness high synergies, by gathering a number of topics in various fields of knowledge, and this is the case of the current study when a number of variables distributed in the fields of organizational behavior represented by knowledge processes on the one hand interacted during this time, on the other hand, it touches on contemporary concepts of the philosophy of educational service quality. The study problem was formulated with a number of intellectual and applied questions, which are represented in delving into the concept of knowledge management and its main processes represented in (creating knowledge, storing and retrieving knowledge, transferring knowledge, applying knowledge), and what is the level of its application in the researched universities?, What is the level of applying the quality of educational service in Research colleges? What is the relationship between knowledge processes and the quality of educational service? The aim of the study was to reveal the level of application of knowledge processes in the universities under research, and the extent of their ability to upgrade them and harness them in enhancing the quality of services in the studied private universities, and to reveal the level of quality of service provided by the researched colleges from the viewpoint of the university professor represented by (Tangibility , Reliability, Responsiveness), and how well students perceive the quality of service in private universities and public universities represented by (Facilities, Contact Personnel, Social Activities, Assessment Dimension, Customer Satisfaction). The study adopted the exploratory survey method, as the study was conducted on a sample of administrators, teachers and students of business administration departments in private universities in Iraq, and there are (15) universities, with a sample of (536) people, by using the questionnaire as a tool to collect information that has been transformed by statistical tools into Results, the current study reached an important reality and fact, which is the weak level of application of knowledge processes represented in the creation, storage, transmission and application of knowledge, as well as the low level of application of educational service quality standards in the researched universities, which reflected on the negative relationship between the variables discussed. The study recommended that strict laws must be legislated by the Ministry of Higher Education in Iraq and private universities are subject to compliance with international quality standards.