İnsani yardım sektörü çalışanlarının informal öğrenmelerine etki eden faktörler
Factors influencing the humanitarian aid sector employees' engagement in informal learning activities
- Tez No: 612699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnformal öğrenme, göç, Suriye İnsani Krizi, Informal learning, migration, Syria Humanitarian Crisis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de insani yardım sektöründe çalışan bireylerin iş yerlerinde deneyimledikleri informal öğrenmelerinin ve informal öğrenmelerine etki eden çevresel ve kişisel faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılan bu çalışmanın örneklemini insani yardım sektöründe yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşlarının, kamu kurumlarının ve Birleşmiş Milletler ajanslarının çalışanları oluşturmuştur. Araştırmaya 18 ilden 114 kadın ve 46 erkek toplamda 160 birey gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada İnformal Öğrenme Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu kullanılmış ve bu veri toplama aracı Qualtrics yazılımı sayesinde katılımcılara internet üzerinden ulaştırılmıştır. Verilerin toplanması yaklaşık olarak bir ay sürmüş ve araştırmacı olabildiğince çok sayıda katılımcıya ulaşabilmek için düzenli olarak çalışmanın hedef kitlesine giren kurumlardan veri toplama aracının çalışanları arasında yaygınlaştırmalarını istemiştir. Elde edilen verilerin analizi SPSS paket programı ile araştırmanın amacı doğrultusunda çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yeni bir şey öğrenmek istedikleri zaman en sık kullandıkları eylem internetten araştırma, en az kullandıkları eylem ise deneme yanılma olmuştur. Görüşlerin dikkate alınmaması en çok, maddi ödül eksikliği ise en az seviyede katılımcıların informal öğrenmelerini engelleyen çevresel faktör olmuştur. Aynı şekilde öğrenme tutkusu en çok, mesleki yetkinlik algısı da en az seviyede katılımcıların informal öğrenmelerini arttıran kişisel faktörler olarak belirlenmiştir. Son olarak araştırmacı katılımcıların informal öğrenmelerini, eğitim seviyelerine ve deneyimlerine göre incelemiş ve informal öğrenme edinimlerine katılmalarının eğitimlerine ve deneyimlerine göre değişip değişmediğini belirlemek üzere bağımsız gruplar t-testi uygulamıştır. Yapılan analizler doğrultusunda gruplar arasında anlamlı farklar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the types of informal learning activities that humanitarian aid workers experience at their workplace and environmental and personal factors influencing their engagement in those activities. The sample of this study in which a survey model as part of the quantitative research method has been used is composed of employees from local, national and international NGOs, Turkish public institutions, and United Nations agencies operating in the humanitarian aid sector. One hundred and fourteen women and 46 men, for a total of 160 individuals from 18 provinces voluntarily participated in the research. The Informal Learning Survey and the demographic information form prepared by the researcher were used in this research, and the questionnaire was shared with participants online by using Qualtrics software. Data collection took one month, and the researcher regularly reached staff working in organizations and asked them to share the questionnaire among with employees in order to reach as many participants as possible. The data gathered from the field was analyzed using SPSS software in line with the aim of the study. According to the results,“Searching the internet”is the most used and“Trial and error”is the least used activity by participants when they want to learn something new.“Lack of recognition”is the most influencing and“Lack of monetary rewards”is the least influencing environmental factor that inhibited participants' informal learning. On the other hand,“love of learning”is the most and“interest in profession”is the least personal factor that increased participants' engagement in informal learning. Finally, the researcher examined participants' informal learning according to their educational level and experience and applied independent groups t-test to determine whether their participation in informal learning activities changed according to their education level and professional experience. Significant differences were observed between the groups according to the outputs of analyses.