Geri Dön

Avrupa Birliği'nde parasal birlik Avrupa para sistemi ve Türkiye

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 61276
  2. Yazar: ENVER DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. RIDVAN KARLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 71

Özet

ÖZET Avrupa Ekonomik Topluluğu 1957 yılında Roma Antlaşması ile 6 Avrupa ülkesi tarafından kurulmuştur. Kurulduğunda üyelerinin arasındaki ticaret engellerini kaldırmak, istihdamı arttırmak, tarım ve ulaştırma sektöründe ortak bir politika belirlemek, Avrupa Yatırım Bankası'nı kurmak vb. gibi amaçlan vardı. Topluluk bu amaçları zaman içinde gerçekleştirirken genişlemeye devam etmiş ve 12 üye sayısına ulaşmıştır. İlk olarak Gümrük Birliği ve daha sonra Ortak Pazar oluşturulmuştur. 1991 Yılında Hollanda' nın Maastricht şehrinde toplanan Avrupa Topluluğu Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ile üzerinde anlaşılan Maastricht Antlaşması daha sonra 1992 Edinburg Zirvesinde yeniden düzenlenmiş ve Kasım 1993' de yürürlü ğe girmiştir. Bu antlaşma ile Topluluğun geleceği ile ilgili önemli karalar alınmiştır. Top luluğun adı değişmiş Avrupa Birliği olmuştur. Ekonomik ve Parasal Birliğin üc aşamada tamamlanması kararı alınmıştır. Şu anda ikinci aşama devam etmektedir. Üçüncü aşa maya 01 Ocak 1999 tarihinde Avrupa Merkez Bankası ve ortak para birimi - EURO oluş turularak geçilecektir. Bu çalışmanın ana konusu, Avrupa Para Sistemi ve Parasal Birlik'tir. Birinci Bölüm'de Parasal Birlik ve Para Sisteminin özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. ikinci ve son Bölüm'de Avrupa Para Sisteminin uygulamadaki sonuçları üzeri ne değerlendirmeler ve olası sorunlar incelenmektedir. Son olarak da Türkiye' nin siste me katılımı konusu tartışılmıştır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT EEC founded with Rome Treaty in 1957 by 6 European Country. When it was founded, there were some goals, as lifting the commercial barriers between the mem bers, increasing the employment, to define a common policy at agricultural and trans portation sector, to found European Investment Bank, and etc. While Community was realising these goals in the time, it has been continued to widen, and reached 12 member number. At first, Customs Union, and after than Common Market has been formed. The Maastricht Treaty, come to an agreement about it with the European State and Government Presidents Summit convened in Maastricht City of Holland in 1991, had been drawn up again at Edinburg Summit in 1992 later, and came into force, in November 1993. It has been taken important decisions about the future of Community with this Treaty. Name of the Community has been changed into European Union. It has been taken the decision of completing the Economic and Mone tary Union in 3 stage. The second stage is continuing now. It will be passed to the third stage on the date 01 January 1999 by founding the European Central Bank, and Com mon Currency Unit - EURO. The main subject of this study is European Monetary System and Monetary Union. At first part, Monetary Union and the specifications of Monetary System has been examined in details. At Second and Last Part, evaluations over the adjustment consequences of European Monetary System and possible problems are examining. Finally the subject of participating of Turkey to the system has been argued.

Benzer Tezler

  1. Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın idari bağımsızlığı

    The administrative independence of the Central bank of the Republic of Turkey in the accession process of the European union

    GÜL ÖZATAY

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Kamu YönetimiAnkara Üniversitesi

    Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. TURGUT TAN

  2. Euro'ya geçiş ve euro para birimli tahvil piyasalarının yapısı ve işleyişi üzerine bir araştırma

    Başlık çevirisi yok

    SEVGİ AYDOĞDU TÜRKKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    EkonomiMarmara Üniversitesi

    Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. GÜREL KONURALP

  3. Avrupa Para Birliği sermaye hareketlerinin serbestleştirilmesi ve Türkiye'nin uyumu

    Başlık çevirisi yok

    ORHAN TUR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    EkonomiGazi Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERTAN OKTAY

  4. Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinde Türk bankacılık sektörünün uyumu

    Adjustment of Turkish banking sector in the process of integration with European Union

    ŞERİFE SARAÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    EkonomiGazi Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TEZER ÖÇAL

  5. Avrupa Merkez Bankası ve Euro'nun Türkiye ekonomisine muhtemel etkileri

    Europeal Central Bank and the possibble efects of Euro on Turkeys economy

    EMEL DEMİRHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    EkonomiNiğde Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ZÜBEYİR TURAN