Örgütsel stresin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Etik liderliğin aracılık rolü
The effect of organizational stress on organizational commitment: The mediating role of ethical leadership
  1. Tez No: 613335
  2. Yazar: MÜYESSER BESTE YEŞİLTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Stres, Etik Liderlik, Organizational Commitment, Organizational Stress, Ethical Leadership
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Küreselleşmenin hızla arttığı, teknolojinin her geçen gün geliştiği günümüz iş dünyasında nitelikli insan gücünü örgütte tutmak büyük önem kazanmıştır. İşletmelerin hedeflerini gerçekleştirmelerinde, örgütlerde çalışan bireylerin örgütlerine bağlanmaları büyük önem arz etmektedir. Çalışanların zaman zaman örgütlerine bağlılık düzeylerini olumsuz yönde etkileyebilecek stres faktörleriyle karşılaşmaları mümkündür. Yöneticilerin liderlik yaklaşımı ise çalışanları etkilemektedir. Buradan hareketle bu çalışma kapsamında çalışanların örgütsel stres faktörlerinin örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkiyi incelemek ve etik liderliğin aracılık rolünü test etmek hedeflenmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda bilişim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde 181 çalışan katılımıyla uygulama gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara örgütsel bağlılık, örgütsel stres ve etik liderlik ile ilgili anket uygulaması yapılmış ve toplanan anket verileri araştırmanın amacı doğrultusunda analiz edilmiştir. Örnekleme ilişkin betimleyici istatistikler, geçerlik ve güvenirlik analizleri, yapı geçerlik analizi, pearson korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve sobel testi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda etik liderlik ile örgütsel stres arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki, etik liderlik ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki, örgütsel bağlılık ve örgütsel stres arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri üzerinde örgütsel stresin etkisinde etik liderliğin aracılık rolünün bulunduğu ve sobel testi ile bu aracılığın anlamlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Keeping qualified manpower in the organization has gained great importance in today's business world where globalization is rapidly increasing and technology is developing day by day. Commitment of employees to their organizations plays a major role in achieving the objectives of the organizations. From time to time, employees may encounter stress factors that may adversely affect their commitment to their organization. Leadership approach of managers is one of the important issues affecting employees. In this study, it is aimed to examine the effect of organizational stress factors on organizational commitment and to test the mediating role of ethical leadership. For the purpose of the research, 181 employees working in the informatics sector participated in the application. A questionnaire was applied to the participants about organizational commitment, organizational stress and ethical leadership and the collected data were analyzed for the purpose of the research. Descriptive statistics, validity and reliability analysis, structure validity analysis, pearson correlation analysis, multiple regression analysis and sobel test were performed. As a result of the analyzes, it was found that there is a negative relationship between ethical leadership and organizational stress; a positive relationship between ethical leadership and organizational commitment and a negative relationship between organizational commitment and organizational stress. Moreover, it was determined that ethical leadership had a mediating role in the effect of organizational stress on the organizational commitment levels of the employees and it was determined that this mediation was significant with Sobel test.