Örgütsel özdeşleşme ile iş doyumu ilişkisine yönelik bir araştırma
Relationship between, organizational identification and job satisfaction: An research
  1. Tez No: 616560
  2. Yazar: EMRE CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DENİZ ERİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme, İş Doyumu, Organizational Identification, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma örgütsel davranış çalışmaları açısından önemli olduğuna inanılan örgütsel özdeşleşme ve iş doyumu kavramlarının aralarındaki ilişkinin incelenmesi ve çeşitli değişkenlerin özdeşleşme ve iş doyumu üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturup oluşturmadığının tespit edilerek, iş görenlerin örgüt içerisinde özdeşleşme ve doyum seviyelerinin arttırılmasına yönelik önerileri ortaya koyabilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Denizli ilinde faaliyet gösteren yiyecek servis ve tedarik sektöründe yer alan bir firmada çalışan 70 iş göreni kapsamaktadır. Araştırmada örgütsel özdeşleşme ile iş doyumunun, aralarındaki ilişki ve iş görenlerin bireysel özelliklerinden, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, kurumda çalışma süresi ve çalışma türü değişkenlerine göre incelenmiştir. Bu kapsamda bu ilişkinin incelenmesine yönelik Van Dick (2004) Örgütsel özdeşleşme anketi ve Minnesota iş doyum ölçeği kullanılarak soru formu oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen veriler“SPSS for Windows 22.0”programından yararlanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya göre iş görenlerin, doyum düzeylerinde cinsiyet, eğitim durumu, yaş, kurumdaki çalışma süresi ve çalışma türü değişkenleri açısından anlamlı fark görülmemiş, özdeşleşme düzeylerinde ise, cinsiyet, eğitim durumu, kurumdaki çalışma süresi ve çalışma türü açısından anlamlı bir fark görülmezken; yaş gruplarına göre iş görenlerin özdeşleşme düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık görülmüş ve yapılan korelasyon ve regresyon analizi sonuçları ile örgütsel özdeşleşme ile iş doyumu arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is actualized in order to analyze the relationship between identical organization and job satisfaction which is beleived to be important regarding organizational behavior; identifying if various factors make a meaningful diffrence between identical organization and job satisfaction and to state suggestions to increase identification and satisfaction of the employees. The research include 70 employees in a company which is operating food service and supply sectors in Denizli. The relation between identical organization and job satisfaction is studied in this survey according to various factors like; employees personal features, age, gender, education, duration of work and the type of work. In order to examine above relation, a survey is set based on Van Dick (2004) identification questionnaire and Minnesota job satisfaction parameter. The final data of the survey is evaluated according to“SPSS for Windows 22.0”. Regarding to the various factors of the study, like; gender, education, age, duration of work and type of work in accordance with job satisfaction of the employees did not finally have meaningful diffrences. On the other hand, the identification level did not have any meaningful diffrence regarding gender, education, duration of work and type of work; though there was a meaningful diffrence between identification level of the employers according to age groups thus as a conclusion, the results of corelation and regression analysis, identical organization and job satisfaction include a positive and a meaningful relation.