Mide kanseri tanılı hastalarda solunum tetikli fdg pet görüntülemenin preoperatif lenf nodu evrelemesine katkısı
The contribution of respiratory gated fdg pet imaging to preoperative lymph node staging in patients with gastric cancer
- Tez No: 616862
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE ÖZLEM ATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Solunum tetikli PET, PET/MR, Gastric carcinoma, Respiratory-gated PET, PET/MRI
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Mide kanserinde tek küratif tedavi seçeneğinin cerrahi olması nedeniyle, doğru evreleme hasta yönetimi için oldukça önemlidir. Çalışmamızın hipotezi üst abdomene yönelik solunum tetikli PET/MR mide kanseri tanılı hastalarda preoperatif evrelemede primer mide lezyonlarının belirlenmesini ve lenf nodlarının evreleme doğruluğunu arttıracaktır. Amacımız, mide kanseri tanılı hastalarda solunum tetikli 18F FDG PET/MR'ın primer mide lezyonlarının ve lenf nodlarının semikantitatif ve görsel değerlendirmesine katkısının araştırılmasıdır. Çalışmamızda mide kanseri tanılı 74 hastada yapılan 80 üst abdomene yönelik solunum tetikli ve tüm vücut 18F FDG PET/MR çalışması görsel ve semikantitatif olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca opere olan 31 hastanın histopatoloji sonuçları ile PET bulguları karşılaştırılmıştır. Üst abdomene yönelik PET verisinden, tüm sayımlardan non-Q statik PET, solunumun belli fazındaki sayımlardan solunum tetikli Q statik PET ve Q statik PET'e benzer sayım elde etmek üzere rekonstrükte edilen 4 dk'lık kısaltılmış PET olmak üzere üç PET görüntüsü elde edilmiştir. Hastaların klinik özellikleri, PET görüntülerinden primer lezyonlarının görsel skoru (4 skorlu), SUVmaks, SUVpeak, SUVort, MTV, TLG değerleri kaydedilmiş, kontrast gürültü oranı (CNR) ve sinyal gürültü oranı (SNR) hesaplanmıştır. Midenin her lenf nodu istasyonu için, en küçük ve en büyük lenf nodu boyutu, PET görüntülerinden SUVmaks değerleri, pozitif lenf nodu varlığı ve sayısı kaydedilmiştir. İki bağımsız okuyucu tarafından her PET görüntüsünde primer mide lezyonu görsel skoru, gürültü skoru, lokal lenf nodu varlığı ve sayısı, uzak lenf nodu varlığı değerlendirilmiştir. Çalışmamızda mide duvarı 25 mm'nin altında olan hastalarda ve vücut kitle indeksi yüksek olanlarda, Q statik PET ile diğer PET görüntülemeleri arasında SUV değerlerindeki artış daha yüksek bulunmuştur. Q statik PET diğer PET görüntülerine göre primer mide lezyonlarının hasta bazında görsel skorlarında artışa neden olmakta ve tüm okuyucular arasında iyi-orta derecede uyum izlenmektedir. Q statik PET'te, diğer PET görüntülerine göre toplam pozitif lenf nodu sayısı anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Q statik PET'te 4 mm kadar küçük lenf nodları pozitif değerlendirilebilmektedir. Q statik PET'in non-Q statik PET'e göre okuyucuların lokal ve uzak lenf nodu bölgelerinin pozitif değerlendirmesinde artışa neden olduğu gösterilmiştir. 3 ve 4 nolu lenf nodu istasyonları Q statik PET'in görsel skorlamada ve pozitif lenf nodu sayısında en fazla artış sağladığı lenf nodu istasyonlarıdır. Tüm PET görüntülerindeki duyarlılık, özgüllük, doğruluk, NPD ve PPD (ortalama %79,9; %70; %76,6; %84,1; %63,6) benzer olarak bulunmuştur. Q statik PET'in uzak abdominal lenf nodlarını (N3) değerlendirmede duyarlılığı ve NPD'i arttırdığı bulunmuştur. Çalışmamızda lenf nodu evrelemesinde diğer PET/BT çalışmalarına göre duyarlılığın arttığı, bunun ise çalışmamızda PET/MR'ın katkısı olduğu düşünülmektedir. Q statik PET'te kısaltılmış 4 dk'lık PET'e göre SNR'nin istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğu izlenirken, CNR'de minimal artış izlenmekle birlikte bulgu istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Solunum tetikli PET/MR'ın mide kanserinde primer mide lezyonlarının ve lenf nodlarının semikantitatif ve görsel değerlendirmesine katkı sağlamaktadır. Solunum tetikli PET/MR ile 4 mm kadar küçük lenf nodları pozitif olarak değerlendirilebilmektedir. Q statik PET'in özellikle intraperitoneal ve perigastrik yerleşimli 3 ve 4 nolu lenf nodu istasyonlarının değerlendirmesinde katkı sağladığı izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the only curative treatment option is surgical in gastric carcinoma, accurate staging has tremendous importance in patient management. Our study hypothesizes that upper abdominal respiratory-gated PET/MR will increase the determination of the primary gastric lesions and the accuracy of lymph node staging in preoperative staging in patients with gastric cancer. We aim to investigate the contribution of respiratory-gated 18F FDG PET/MRI to the semiquantitative and visual evaluation of primary gastric lesions and lymph nodes in patients diagnosed with gastric cancer. In our study, 80 upper abdominal respiratory-gated and whole body 18F FDG PET/MRI images of 74 patients with gastric cancer were evaluated visually and semiquantitatively. Besides, histopathology results of 31 operated patients and PET findings were compared. Three PET images were obtained from upper abdominal PET data, non-Q static PET from all counts, respiratory-gated Q static PET from counts in a certain phase of breathing, shortened to 4 minutes PET that reconstructed to obtain similar counts to Q static PET. Clinical features of patients, the visual score of primary lesions (4 scores), SUVmax, SUVpeak, SUVmean, MTV, TLG values were recorded from PET images, contrast noise ratio (CNR) and signal noise ratio (SNR) were calculated. For each lymph node station of the stomach, the smallest and largest lymph node size, SUVmax values from PET images, presence and number of positive lymph nodes were recorded. Visual score and noise score of primary gastric lesion, presence, and the number of local lymph nodes, presence of distant lymph were evaluated by two independent readers on each PET image. In our study, the increase in SUV values between Q static PET and other PET images was found to be higher in patients with a gastric wall thickness below 25 mm and high body mass index. Q static PET leads to an increase in patient-based visual scores of primary gastric lesions compared to other PET images, and good-to-moderate agreement is observed between all readers. The total number of positive lymph nodes was significantly higher in Q static PET than other PET images. Lymph nodes as small as 4 mm can be evaluated as positive with Q static PET. Q static PET has been shown to increase readers' positive assessment of local and distant lymph node sites compared to non-Q static PET. The lymph node stations 3 and 4 are where Q static PET provides the greatest increase in visual scoring and the number of positive lymph nodes. Sensitivity, specificity, accuracy, NPV and PPV (mean 79.9%; 70%; 76.6%; 84.1%; 63.6%) were similar in all PET images. Q static PET has been found to increase sensitivity and NPV in evaluating distant abdominal lymph nodes (N3). In our study, it is thought that sensitivity in lymph node staging is increased compared to other PET/CT studies, and this is the contribution of PET/MRI in our study. While it was observed that the SNR was statistically higher in Q static PET compared to shortened to 4 minutes PET, the minimal increase was observed in the CNR which was not statistically significant. Respiratory-gated PET/MRI contributes to the semi-quantitative and visual evaluation of primary gastric lesions and lymph nodes in gastric cancer. Lymph nodes as small as 4 mm can be evaluated as positive with respiratory-gated PET/MRI. It is observed that Q static PET contributes to the evaluation of lymph node stations especially 3 and 4, which are in the intraperitoneal and perigastric locations.