Şizofreni hastalarında benlik saygısı obezite ve ilaç uyumunun belirlenmesi
Determination of self-esteem obesity and drug compli̇ance in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 617397
  2. Yazar: İLKNUR VERGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA TEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, benlik saygısı, obezite, tedaviye uyum, psikiyatri hemşireliği, Schızophrenıa, Self-Esteem, Obesıty, Drug Compliance, Psychiatric Nursing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, şizofreni hastalarında benlik saygısı obezite ve ilaç uyumunu belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 1 Mart - 31 Ağustos 2019 tarihleri arasında psikiyatri polikliğinde şizofreni tanısı ile takip edilen toplam 80 hasta oluşturmuştur. Araştırma verileri sosyodemografik veri formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Tıbbi Tedaviye Uyum Oranı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 paket program kullanılarak değerlendirildi. Verilerin analizinde yüzdelik dağılım t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Yanılma düzeyi ise p0.05). Rosenberg benlik saygısı ölçeği puanı ile; BKİ (r=0.245, p=0.014) arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki, Tıbbı Tedaviye Uyum ölçeği puanı (r=-0.458, p= p=˂0.001) arasında negatif yönlü ve orta dereceli bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Hastaların benlik saygısı arttıkça tedaviye uyumlarının arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study in order to determine self esteem, obesity and drug compliance in patients with schizophrenia. The sample of the study consisted of 80 patients with schizophrenia who were followed up in the psychiatry outpatient clinic between March 1 and August 31, 2019. Data were collected using sociodemographic data form, Rosenberg Self-Esteem Scale and Medical Therapy Compliance Rate Scale. Data were analyzed using SPSS 22.0 software. Percentage distribution t test, one way variance analysis (ANOVA) and Pearson Correlation analysis were used in the analysis of the data. The level of error was taken as p 0.05). With Rosenberg self-esteem scale score; there was a weak positive correlation between BMI (r = 0.245, p = 0.014) and a negative and moderate correlation between Medical Compliance Scale score (r = -0.458, p = p =˂ 0.001). İt has been determined their compliance with the treatment would increase, as the self-esteem of the patients increased.