Hemşirelerin mesleğe bağlılık ve iş yaşamı kalitesi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of nurses's profession and work life quality levels
- Tez No: 617426
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR BAŞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Mesleğe Bağlılık, İş Yaşamı Kalitesi, Nursing, Commitment to the Job, Quality of Work Life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Hemşirelik, bireyi bütün yönleriyle ele alarak tüm gereksinimlerini sağlık sistemi içinde karşılayan meslek gruplarından biridir. Nitelikli hemşirelik bakımının sunulmasında mesleğe bağlılık ve iş yaşamı kalitesi düzeylerinin önemli rolü bulunmaktadır. Bu çalışma, hemşirelerin mesleğe bağlılık ve iş yaşamı kalitesi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kurum ve etik kurul izinleri alınan araştırmaya bir üniversite hastanesinde görev yapan 270 hemşire katılmıştır. Araştırmanın verileri; Tanıtıcı Özellikler Formu, Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği (HİYKÖ) ve Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği (HMBÖ) ile toplanmıştır. Verilerinin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, Independent t, Mann-Whitney U, ANOVA, Kruskal-Wallis testleri ve Pearsonkorelasyon analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin HMBÖ toplam puan ortalamalarının 69.93±12.54, HİYKÖ toplam puan ortalamalarının 104.53±17.38 olduğu bulunmuştur. HMBÖ alt ölçek ve toplam ölçek puanı ile HİYKÖ alt ölçek ve toplam ölçek puanları arasında pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmaya katılan hemşirelerin mesleğe bağlılığının iyi, iş yaşamı kalitesinin ise orta düzeyde olduğu belirlenmiş, hemşirelerin mesleğe bağlılık düzeyleri arttıkça iş yaşamı kalitesi düzeylerinin de arttığı saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin mesleğe bağlılık ve iş yaşamı kalitesi düzeylerini artırmaya yönelik programların planlanması ve uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Nursing is one of the occupational groups that take care of the individual in all aspects and meet all his needs in the health system. Job loyalty and work-life Quality levels play an important role in delivering qualified Nursing care. This study was carried out in order to determine the nurses' loyalty and quality of work life quality. 270 nurses working in a university hospital participated in the survey, which had permission from the institution and the ethics committee. Data from the study; The Introductory Characteristics Form was collected by the Nursing Job Life Quality Scale (QWL) and the Job Attachment Scale for Nursing (NPCS). In the evaluation of the data; descriptive statistics, Independent t, Mann-Whitney U, ANOVA, Kruskal-Wallis test and Pearson Correlation analysis were used. It was found that the average scores of the nurses were 69.93±12.54 and 104.53±17.38, respectively. It was determined that there is a positive relationship between the NPCS subscale and total scale score and QWL subscale and total scale scores. As a result, it was determined that the nurses who participated in the study had good occupational Commitment and the quality of work life was moderate, and as the level of occupational commitment of the nurses increased, the quality of work life Quality also increased. In line with these results, it may be advisable to plan and implement programs aimed at increasing the quality of nurses' loyalty and work quality.