Kafein içeren besinler ve beslenme üzerine etkileri
The effects of food containing caffein on the nutrition
- Tez No: 617987
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Kafein içeren ürünler, diyet polikliniği, anket verileri, bilinçsizlik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İnsanoğlunun kafeinle olan etkileşimi milattan önce paleolitik dönemde kahve ve çeşitli kafein içeren besinlerin keşfiyle başlamış günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde kafein, uyarıcı bir madde ve gerektiğinde tedavi edici olarak çeşitli içecek, yiyecek ve ilaç bileşiminde bulunmakta ve dünya genelinde kullanılmaktadır. Bu araştırma İstanbul'da bulunan özel bir diyet polikliniğine zayıflamak amacıyla başvurmuş 100 danışan üzerinde bireylerin kafein hakkında bilgi düzeylerini ölçme ve kafein içeren ürünler konusunda tercihlerini saptamak üzere planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, katılımcıların kafein içeren ürünleri kullanım sıklıkları, yaygın olarak tükettikleri gıdaların içerisindeki kafein miktarına bakma alışkanlıkları, sağlıklı beslenme davranışları değerlendirilmiş ve demografik özelliklerin bu değişkenlerden etkilenip etkilenmediğini belirlemek amacıyla yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Bireylerden alınan veriler SPSS 23.0 programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde frekans dağılımı, Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testlerinden yararlanılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin %95'i kadın, %5'si erkektir. Sonuç olarak bireyler kafein içeren ürünleri fonksiyonel amaçla değil, tamamen zevk amaçlı kullandıkları belirlenmiştir. Kafein içeren ürünlerin tüketimindeki bilinçsizlik araştırmadan elde edilen önemli verilerdendir.
Özet (Çeviri)
The interaction of humanswith caffeine has been as daunting as it first began with the discovery of coffee and various caffeine-containing food during paleolithic period nowadays. Today, caffeine is found in a variety of beverages, foods and medicines as a stimulant and necassary therapeutically used world-wide. This investigation, where special a diet policlinic in İstanbul, so as to lose weight over one hundred consultant appealed, individual about caffeine knowledge level measure and caffeine in contain about matter preferences confirm planned and activated. Within the scope of the research, the frequency of use of caffeinated products, the habits of looking at the amount of caffeine in consumed foods, healthy eating habits were evaluated and a questionnaire was applied with face to face interview technique. Determine whether demographic characteristics are affected by these variables. Data obtained from individuals were evaluated with SPSS 23.0 program. Frequency distribution, Mann Whitney U and Kruskall Wallis tests were used for data analysis. 95% of the participants were female and 5% were male. Consequenece, individual caffeine contain in matter not purpose functional, exactly enjoyment for purpose determined uses. Caffeine contain in matter consumption of unconsciousness obtain most data from investigation. Answer key: Caffeine contain in matter, diet policlinic, survey data, unconsciousness.