Düşük tehdidini öngörmede korpus luteum ve desidua bazalis ölçümlerinin araştırılması
The investigation of the measurements of corpus luteum and decidua basalis in predicting the abortion
  1. Tez No: 618259
  2. Yazar: ALİ YILDIZBAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük tehdidi, desidua bazalis, korpus luteum, transvajinal ultrasonografi, Threatened abortion, decidua basalis, corpus luteum, . transvaginal ultrasonography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Ultrasonografi ile korpus luteum boyutları ve desidua bazalis kalınlığının ölçülerek düşük tehdidi tanısılı hasta grubu ve sağlıklı benzer gebelik haftasına sahip kontrol grubu ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: 6 hafta ve 10 hafta arasında gebeliği bulunan 30 düşük tehdidi tanılı hasta ile 30 sağlıklı gebe ultrasonografi ile değerlendirildi. Ölçümler için kliniğimizde bulunan Hıtachi Aloka alfa 6 prosound model ultrasonografi kullanıldı. Ultrasonografide rutin ölçümlerden olan CRL (Crown-Rump Lenght), fetal kalp atımı, gestasyonel kese ve yolk kese çapları, servikal uzunluk, korpus luteum yeri ve çapları aynı kişi tarafından ölçülüp not edildi. Korpus luteum yeri sağ ya da sol adneks olarak değerlendirilip, en geniş yerinden C1 (vertikal) ve C2 (horizontal) çapları ölçüm yapıldı. Plasenta ve myometrium arasında yer alan desidua bazalis; plasental dokunun altındaki derinlik endometrial alandan myometrial alana doğru dik şeklide ölçülerek değerlendirildi. Ultrasonografik ölçümler ve hastaların demografik ve obstetrik ölçümleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Çalışmaya katılan hastaların gebelik prognozu 20. Gebelik haftasında tekrar sorgulandı. Bulgular: Kontrol grubunda yer alan hastaların Yolk Sac (YS) (p=0,845) ve Desidua bazalis kalınlık (p=0,192) ortalamaları, hasta grubunda yer alanların ortalamalarından daha yüksek bulundu. Buna karşın aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmedi (p>0,05). Hasta ve kontrol grupları arasında gebelik haftalarına göre karşılaştırıldığında 6. gebelik haftasında desidual kalınlık açısından istatistiksel anlamlı fark saptanırken (p0,005). Hasta grubunda yer alanların korpus luteum çaplarındaki ortalamalarının, kontrol grubunda yer alan hastaların ortalamalarından daha düşük olduğu, buna karşın aralarında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar olmadığı tespit edildi (p>0,05). Sonuçlar: Düşük tehdidi altında yatan mekanizmaların desidual alandaki invazyon derinliğinden bağımsız olarak başka faktörlerden de etkilenebilmektedir. Gelecek çalışmalarda gelişmiş ultrason teknikleri ile desidua plasental kompleksin daha detaylı incelenmesini, desidua bazalis ve korpus luteum morfolojisinin ilk trimester ultrason ölçümleri ile gebelik sonuçlarının ilişkilendirilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To measure and compare decidua basalis thickness and corpus luteum dimensions between patients diagnosed with threatened abortion and control group by transvaginal ultrasonography. Material and Methods: Thirty patients diagnosed with threatened abortion and 30 healthy pregnant women with pregnancy between 6 weeks and 10 weeks were evaluated by ultrasonography. Hıtachi Aloka alpha 6 prosound model ultrasonography was used in our clinic for measurements. CRL (Crown-Rump Lenght), fetal heart beat, gestational sac and yolk sac diameters, cervical length, corpus luteum location and diameters were measured by ultrasonography and noted. The corpus luteum location was evaluated as right or left adnex and C1 (vertical) and C2 (horizontal) diameters were measured from the widest point. The depth below the placental tissue was evaluated by measuring perpendicularly from the endometrial area to the myometrial area and was used to measure the decidua basalis located between the placenta and myometrium. Ultrasonographic measurements and demographic and obstetric history of the patients were compared between the groups. The pregnancy prognosis of the patients was questioned again during the 20th week of pregnancy. Results: Averages of Yolk Sac (YS) and Desidua basalis thickness of the patients in the control group were higher than those in the patient group. However, no statistically significant differences were detected between groups (p> 0.05). According to comparing the gestational weeks between the patient and control groups, a statistically significant difference was found in the 6th gestational week in terms of decidual thickness (p 0.005). It was determined that the average of the corpus luteum diameters of the patients in the patient group was lower than the averages of the patients in the control group, but there were no statistically significant differences between them (p> 0.05). Conclusions: The mechanisms underlying the threatened abortion may be affected by other factors, regardless of the depth of invasion in the decidual area. In future studies, we suggest a more detailed examination of the decidua placental complex with advanced ultrasound techniques, and the correlation of pregnancy results with the first trimester ultrasound measurements of decidua basalis and corpus luteum morphology.