Asetilkolinesteraz inhibitörü donepezil'in dana kardiyak ven düz kasına etkileri- temperatürün rolü
The effects of acetylcholinesterase inhibitor donepezil on calf cardiac vein smooth muscle-role of temperature
  1. Tez No: 618290
  2. Yazar: BÜŞRA TOPTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KISMET ESRA NURULLAHOĞLU ATALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Donepezil, Kardiyak ven, Karbakol, Nitrik oksid, Soğutma, Carbachol, Cardiac vein, Cooling, Donepezil, Nitric oxide
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Dana kardiyak veninde yapılan bu in vitro çalışmada, karbakol (10-6 M)'e bağlı kasılma üzerine donepezil (10-9 - 3x10-4 M) ile elde edilen gevşeme cevapları ve bu cevaplara temperatürün rolü araştırılmıştır. Ayrıca donepezil'e bağlı gevşeme cevaplarına damar endotelinden salıverilen nitrik oksit'in olası katkısı değerlendirilmiştir. Dana kardiyak ven halkaları, 37 C'de ısıtılan ve normal Krebs-Henseleit solüsyonu içeren, % 95 O2 ve % 5 CO2 karışımı ile sürekli gazlandırılan 15 ml'lik organ banyosunda asıldı. Preparatlara, dinlenme süresinin sonunda, 10-6 M karbakol ilavesiyle elde edilen kasılma cevapları üzerine uygulanan donepezil, konsantrasyona bağımlı gevşeme cevapları oluşturdu. Dokular normal temperatürde 10-6 M karbakol ilavesiyle kasıldıktan sonra banyo ısısı 28 C'ye düşürülerek, banyoya kümülatif olarak ilave edilen donepezil'e ait pIC50 değerleri 37 C'de bulunan değerlere kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu. Nitrik oksid sentez inhibitörü nitro-L-arjinin-metil-ester (L-NAME; 10-4 M) ile 20 dk inkübasyon, her iki temperatürde de donepezil'e duyarlıkta anlamlı olarak azalmaya neden oldu. Bu sonuçlar, karbakol ile ön kasılma yapılan dana kardiyak veninde donepezil'in konsantrasyona bağlı gevşemeye neden olduğunu ve soğutma esnasında donepezil'e duyarlığın arttığını, ayrıca donepezil cevaplarında nitrik oksit'in rolünün olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this in vitro study, the effect of donepezil (10-9 - 3x10-4 M) in calf cardiac vein and the role of temperature on donepezil-induced responses was investigated. In addition, the possible contribution of nitric oxide released from the vascular endothelium to the relaxation responses due to donepezil was evaluated. Ring preparations of cardiac veins obtained from calf hearts were suspended in organ baths containing 15 ml of Krebs-Henseleit solution, maintained at 37 C and continuously gassed with 95% O2 - 5% CO2. After a resting period, donepezil was applied cumulatively on carbachol (10-6 M)-pre-contracted calf cardiac vein rings and induced concentration-dependent relaxations. In another part of the study, the medium temperature was decreased to 28 C after the preparations were contracted with carbachol, then cumulative concentrations of donepezil was added. During cooling, the pIC50 value to donepezil was significantly higher than at 37 C. Pre-incubation with nitric oxide synthase inhibitor NG-nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME, 10-4 M) for 20 min decreased the pIC50 to donepezil. These results suggest that donepezil-induced concentration-dependent vasodilation of pre-contracted calf cardiac vein and during cooling the sensitivity to donepezil increased furthermore, nitric oxide plays a role in the donepezil-induced responses.