Lisede öğrenim gören yabancı uyruklu sporcu ve sedanter öğrencilerin sosyal beceri düzeylerinin incelenmesi
Examination of social skill levels of foreign national athletes and sedentary students studying in high school
  1. Tez No: 618349
  2. Yazar: CANAN YENİŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN SOYGÜDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Uyruklu Öğrenciler, Sporcu ve Sedanter öğrenciler, Spor ve Sosyal Beceri Düzeyleri, Foreign Students, Atheletes and Sedentary Students, Sports and Social Skills Level
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışma; spor yapan ve spor yapmayan yabancı uyruklu lise öğrencilerinin sosyalleşme düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal Metod: Bu araştırmaya örneklem olarak 2017-2018 öğretim yılında Kayseri ili Melikgazi ilçesi Uluslararası Şehit Ömer HALİSDEMİR Anadolu İmamhatip Lisesinde eğitim gören 261 yabancı uyruklu erkek lise öğrencisi katılmışlardır. Çalışma da betimsel tarama modeli uygulanmıştır. Şahan (2007) tarafından geliştirilen spor ve sosyalleşme ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada istatiksel analizlerde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve gruplararası fark için (Post Hoc) Tukey testi kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizlerinin yapılmasında TURCOSA istatistik yazılımı kullanılmıştır. İstatistiksel testlerde P=0,05 olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmada spor yapan ve spor yapmayan öğrencilerin sosyalleşme düzeyleri arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Profesyonel ve amatör olarak spor yapan öğrencilerin sosyal olgu düzeyleri, izleyici ve spor yapmayan öğrencilere oranla daha yüksek olduğu görülmüştür. Anne ve baba eğitim seviyesi yükseldikçe öğrencilerin sporla sosyalleşme düzeylerinde artış görülmüştür. Yaş grublarına göre 17-18 yaş grubundaki lise öğrencilerinin 14-16 yaş grubundaki öğrencilere oranla sporla sosyalleşme düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucunda yabancı uyruklu spor yapan lise öğrencilerinin sedanter öğrencilere oranla arkadaşlarıyla iletişimlerinde, sosyal ilişkilerinde, spora bakış açılarının davranışlarına yansımasında ve sosyalleşme olgusunda daha başarılı adımlar attıkları tespit edilmiştir. Yabancı uyruklu öğrencilerin adaptasyon sürecinde spor faaliyetlerinin uygulanması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Goal: The aim of this study is to compare the socialization levels of the athlete and sedanter foreign students studying in high schools. Due to the examination aimed to determine the socialization levels of sedentary and athlete's students who study in the city of Kayseri, the survey method is determined to be the correlational survey method. Material and Method: As the sample of this study, 261 foreign male high school students who were educated at International Şehit Ömer HALİSDEMİR Anatolian High School in Melikgazi District of Kayseri province in the 2017-2018 academic year participated. The descriptive screening model was applied in the study. The sports and socialization scale developed by Şahan (2007) was used. In the study, for statistical analysis, independent Sample t test and one-way variance analysis (One-way ANOVA), for intergroup difference, (Post Hoc) Tukey test were used. TURCOSA statistical software was used for statistical analysis of the data. P=0.05 was considered significant in statistical tests. Results: In the study there are significant differences between the athletes and non-athlete's students. The social skill levels of the students who get involved in sports in a professional way are observed to be significantly higher than those who do not participate in sports events. As the level of education of parents increased, the level of socialization of students with sports increased. According the age groups, the level of socialization with sports of the high school students in the 17-18 age group was found higher than the students in the 14-16 age group. Conclusion: As conclusion it is observed that the students who participate in sport events are better at communicating with friends, establishing social relations. It is also found out that the socialization levels of students who take part in sports events are more than sedentary students. In the light of these conclusions some suggestions are presented. It is recommended that foreign students apply sports activities in the adaptation process.