Türkiye'de bireysel emeklilik sisteminin finansmanı ve fonlarının performans değerlendirmesi
Performance evaluation of finance and private pension fund system in Turkey
- Tez No: 621235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDURRAHMAN OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklilik, Finansman, Fon, Performans
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sisteminin Finansmanı ve Fonlarının Performans Değerlendirmesidir. Bu çerçevede araştırmada Nicel Araştırma Yönteminden faydalanılmıştır. Çalışma kapsamında Emeklilik Yatırım Fonları'na ait 2017 Temmuz ayı ile 2019 Kasım ayı arasındaki (29 dönem) veriler kullanılmıştır. Veriler Sernaye Piyasası Kurulu web sitesinden elde edilmiş olup eksik ve tutarsız veriler devre dışı bırakılmıştır. Çalışma kapsamına 93 Emeklilik Yatırım Fonu dahil edilmiştir. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler (Minimum değer, maksimum değer, Ortalama, Standart Sapma, Beta katsayısı) SPSS 22 paket programı aracılığıyla elde edilmiş olup performans ölçütleri ile ilgili hesaplamalar (Sharpe Oranı, Treynor Oranı ve Jensen (Alfa) Ölçütü) R istatistik programı ile yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre 93 emeklilik yatırım fonundan Sharpe'ye göre 65'i Treynor'a göre 41'i Jensen'e(Alfa) göre 63'ü başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is the Finance and Performance Evaluation of Individual Retirement Fund in Turkey. In this context, Quantitative Research Method was used in the research. Within the scope of the study, the data of Pension Investment Funds between July 2017 and November 2019 (29 terms) were used. The data were obtained from the Capital Markets Board website and missing and inconsistent data were disabled. 93 Pension Mutual Funds are included in the scope of the study. Descriptive statistics (Minimum value, Maximum value, Average, Standard Deviation, Beta coefficient) in the analysis of the data were obtained through the SPSS 22 package program and calculations related to performance criteria (Sharpe Ratio, Treynor Ratio and Jensen (Alpha) Criterion) were made with the R statistical program. According to the results of the study, 65 of 93 pension mutual funds were found to be successful compared to Sharpe, 41 of them according to Treynor and 63 of them compared to Jensen (Alfa). Key Word: Individual pension, Funding, Fund, Performance