MSUGT, TMS\TFRS ve BOBİ FRS'de finansal araçlar: Muhasebeleştirme, ölçüm, sunum ve açıklamalar
Financial instruments of MSUGT, TMS\TFRS and BOBI FRS: Accounting, measurement, presentation and disclosures
- Tez No: 622385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Muhasebe Standartları, Finansal Araçlar, IAS 32, IAS 39, IFRS 7, IFRS 9, MSUGT, International Accounting Standards, Financial Instruments, IAS 32, IAS 39, IFRS 7, IFRS 9, MSUGT
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Finansal araç, gelecekte sağlanacak nakit akımları üzerinden fonların tasarruf sahiplerinden fon ihtiyacı olan taraflara akışını sağlamak ve oluşacak risklerin taraflar arasında paylaşımını sağlayacak sözleşmelerdir. Finansal araçların önemi günümüz şartlarında giderek artmaktadır. Finansal araçların avantajları fon fazlalıklarından gelir elde etmek., finansal riskleri önlemek ve düşük riskle fon elde etmektir. Türkiye'de işletmeler hem muhasebe standartlarına hem de Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini de uygulamak zorundadır. Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarında finansal araçların muhasebeleştirmesi, ölçümü, sunumu ve açıklamaları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Buna ek olarak Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standartlarının bölümlerinde de finansal araçlar düzenlenmiştir. Ayrıca Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde de finansal araçlarla ilgili düzenlemeler yer almaktadır. Diğer taraftan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde de finansal araçlarla ilgili düzenlemeler yer almaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; muhasebe, muhasebe standartları ve finansal araçları gibi temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde, standartlarda ve Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde yer alan finansal araçlarla ilgili düzenlemeler ayrıntılı ve karşılaştırmalı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, her üç düzenlemeye göre finansal araçların ilk kez kayda alınması, değerlemesi, değer düşüklüğü, finansal tablo dışı bırakılması ve sunumu ve açıklamalarına ilişkin ayrıntılı örneklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial instruments are contracts that enable the flow of funds from the owners of the funds to the parties in need of funds through the future cash flows and provide the sharing of risks between the parties. The importance of financial instruments is gradually increasing under current conditions. The advantages of financial instruments are to generate income from excess funds, to prevent financial risks and to obtain funds with low risk. Enterprises in Turkey, must apply both accounting standards and General Communiqués on the Application of Accounting System. Accounting/Financial Reporting Standards, recognition of financial instruments, measurement, presentation and disclosure are regulated in detail. In addition, financial instruments are regulated in the sections of the Financial Reporting Standards for Large and Medium Sized Enterprises. Moreover, there are legislations regarding financial instruments in the General Communiqués on Accounting System Implementation. In the first part of study, basic concepts such as accounting, accounting standards and financial instruments are explained. In the second part, the regulations regarding financial instruments in the standards and in the General Communiqués on the Application of the Accounting System are discussed in detail and comparatively. In the third section, detailed examples of recognition, valuation, impairment, exclusion and presentation and disclosure of financial instruments in accordance with all three regulations are presented.