İş stresinin iş motivasyonu üzerine etkisi: Alışveriş merkezinde bir uygulama
Effect of work stress on work motivation: An application in shopping center
- Tez No: 622545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, İş Stresi, Motivasyon, İş Motivasyonu, Stress, Work Stress, Motivation, Work Motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde çalışanlar gerek günlük yaşamlarında gerekse de belirli zamanı kapsayan iş yaşantılarında belli seviyelerde stres kaynakları ile yüz yüze gelmektedirler. Stres kaynağının hızlı ve doğru biçimde tespit edilmesi olumsuz etkilerinin azaltılmasında önemli rol oynamaktadır. Çalışanların işteki yüksek performans sergilemeleri için huzurlu bir işyeri ortamı ile görev ve sorumluluklarının belirlenmiş olduğu örgütsel iklime ihtiyaç duyarlar. Diğer bir deyişle, çalışanların performansı iş stresi ve iş motivasyonunda etkilenmektedir. İşletmelerde çalışanların motivasyonunun yüksek tutulması stressiz ortamlarda çalışmalarına da bağlıdır. Bunun için işletme yöneticileri tarafından stres kaynaklarının kökenini ve motivasyon unsurlarının çalışanlar üzerindeki etkisini bilinmelidir. Araştırmanın gayesi İş stresi ile İş motivasyonu arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Bu amaçla Ankara ilinde bulunan bir alışveriş merkezinde çalışan 200 gönüllü işgörene ulaşılmıştır. Modern hayatın önemli unsurlarından biri olan stres doğru yönetilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Elde ettiğimiz bulgularla İş stresi ile İş motivasyonu arasında çok zayıf-zayıf ve orta düzeyde negatif yönde ilişkileri tespit edilmiştir. Ayrıca İş stresinin İş motivasyonu ve alt faktörlerini (İçsel, Dışsal) negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Demografik değişkenlerden cinsiyet ve medeni durumun ise iş stresi ve iş motivasyonu ile anlamlı şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, employees face certain levels of stress sources both in their daily lives and in their work life spanning a certain period of time. Rapid and accurate determination of the source of stress plays an important role in reducing the negative effects. They need a peaceful workplace environment and an organizational climate in which their duties and responsibilities are determined for their employees to perform highly at work. In other words, employee performance is affected by job stress and job motivation. Keeping the motivation of employees high in businesses depends on their work in stress-free environments. For this reason, the origin of stress sources and the effect of motivation elements on employees should be known by business managers. The purpose of this study is to determine the relationship between work stress and work motivation. For this purpose, 200 volunteer employees working in a shopping center in Ankara province were reached. Stress, one of the important elements of modern life, can cause serious problems if it is not managed properly. Our findings revealed very weak-weak and moderate negative-side relationships between work stress on work motivation. It has also been found that work stress negatively affects work motivation and sub-factors (intrinsic, extrinsic). It was found that gender and marital status were not significantly differentiated from demographic variables by work stress and work motivation.