6-8 yaş çocuklarda genel kültür eğitimi bağlamında oyun tasarımı
Game design in the context of general cultural education for children 6-8 years children
- Tez No: 622878
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Materyali, Oyun Tasarımı, Çocuk Oyunları, Education, Educational Material, Game Design, Kids Games
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Oyun, çocuğun deneyimleyerek, kendi kendine ve yaşıtlarıyla birlikte uyum içerisinde öğrenmesini sağlayan, eğlenme amacı olan, kuralları belirlenmiş ya da kendiliğinden gelişen, tüm duyguları içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinliktir. Hatta oyun, çocuğun yaşamında kullanabileceği bilgi ve becerileri eğlenerek öğrenebileceği bir alandır. Oyun çocuk için eğlenceli bir etkinlik olduğundan, onun ruhsal doyuma ulaşmasına katkı sağladığı gibi iletişim becerilerini kullanarak da özgüvenli olma, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerleri öğrenmesine de yardımcı olur. Oyun çocuğun hayal gücünü, yaratıcılığını geliştirir, insan ilişkilerini, yardımlaşma etkileşimini arttırır. Kısacası oyun, çocuğun kendisini en iyi biçimde ifade edebildiği eğitim yöntemlerinden biridir denilebilir. Bu araştırmada Türk bilim insanları ele alınmaktadır. Türk bilim insanlarının ele alınmasının sebebi ise; çocukların bilim insanlarımıza dair çok fazla bilgiyi bilmiyor hatta onları tanımıyor olmalarıdır. Yapılan araştırmalar ve gözlemler sonucunda çocuklar yazılı ve sosyal mecralarda öğrenmiş oldukları bilgilere göre Einstein, Pisagor, Newton gibi yabancı bilim insanları hakkında daha fazla bilgiye sahiptirler. Ancak aynı mecralarda İbni Sina, Harezmi, Ali Kuşçu gibi Türk bilim insanlarını anlatan, onların hayatlarına yer veren bilgilere çok fazla rastlanmamaktadır. Bu durum da Türk bilim insanlarımızın geri plana atılmış olması ve dolayısıyla Türk bilim insanlarının çocuklar arasında tanınırlılıklarının az olması sorununu doğurmaktadır. Bilim ve teknoloji tarihi öğretiminde de yine aynı şekilde yabancı bilim insanları tanıtılıp, onlar rol model olarak gösterilmektedir. Tarihi kaynaklar incelendiğinde bilim ve teknolojinin temellerini Türk bilim insanlarının atmış olduklarını görmekteyiz. Ancak Türklerin bilim ve teknoloji mirasına katkıları konusunda yeterli bilgiler bulunmamaktadır. Bu sebeple Türk bilim insanlarının çocuklara tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için zemin hazırlanılması gerekmektedir. Bunların sağlanması için de yapılan literatür taramaları, incelenen makale, dergi, kitap, internet bilgileri bir araya getirilerek, sınırlanan yaş aralığının hangi tür oyunları tercih ettiği araştırılarak günümüzün en önemli eğitim materyallerinden biri olan oyun tasarımı ortaya çıkarılmıştır. Bu sayede Türk bilim insanlarının çocuklar arasında tanınırlılığı artacak ve çocuklar konu ile ilgili bilgi sahibi olabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
The game is an activity which consists of behaviors that contain all emotions, which have the purpose of having fun, set rules or develop spontaneously, enabling the child to learn by experiencing, in harmony with himself and his peers. In fact, play is an area where the child can learn the knowledge and skills that he can use in his life with fun. Since the game is a fun activity for the child, it contributes to the achievement of psychological satisfaction and helps him learn values such as self-confidence, cooperation and solidarity by using his communication skills. The game develops the child's imagination, creativity, human relations, solidarity interaction. In short, play can be said to be one of the educational methods in which the child can express himself best. This study deals with Turkish scientists. The reason why Turkish scientists are handled is; that children do not know or even know much about our scientists. As a result of the researches and observations, children have more information about foreign scientists such as Einstein, Pythagoras and Newton than the information they have learned in written and social media. However, in the same media Ibn Sina, Harezmi, Ali Kuşçu describing the Turkish scientists, including their lives are not very common information. This raises the problem that our Turkish scientists have been thrown into the background and that Turkish scientists have little recognition among children. In the teaching of history of science and technology, foreign scientists are also introduced and they are shown as role models. When historical sources are examined, we see that Turkish scientists have laid the foundations of science and technology. However, there is not enough information about the contribution of the Turks to the science and technology heritage. Therefore, it is necessary to prepare the ground for introducing Turkish scientists to children and transferring them to future generations. In order to provide these, literature searches, articles, journals, books and internet information were gathered together and the game design which is one of the most important educational materials of today's most important educational materials has been revealed. In this way, the recognition of Turkish scientists among children will increase and children will be able to have information about the subject.