Minör cerrahi planlanan geriatrik hastalarda fiziksel kırılganlık ve postoperatif yatış planlamasını etkileyen faktörler
Factors determining postoperative duration of hospitalisation in geriatric patients undergone minor surgery
  1. Tez No: 623534
  2. Yazar: FATMA NUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÜZÜMCÜGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik Hasta, Anestezi, Kırılganlık, Geriatric Patients, Anaesthesia, Frailty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Dünyada yaşlı nüfusun artması, anestezistlerin yaşlı hastalarla daha çok karşılaşmalarına neden olmaktadır. Bu hastaların ameliyat sonrası sonuçlarını inceleyen çalışmalarda; yaş, fonksiyonel kapasite, eşlik eden hastalıklar ve kırılganlık parametrelerinin majör cerrahilerden sonra sonuçları etkilediği gösterilmiştir. Bizim amacımız; minör cerrahi geçiren geriatrik hastalarda, postoperatif sonuçları, cerrahi sonrasındaki hastane yatış planlamasını ve bu yatışın süresini etkileyen faktörleri araştırmaktır. Etik kurul onayı alındıktan sonra minör cerrahi geçiren 65 yaş ve üstü, ASA 1-3,99 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Ameliyat öncesinde tüm hastalar, Barthel günlük aktivite skoru, mini mental test skoru ve kırılganlık skoru açısından değerlendirilmiştir. Ek olarak hastalar, yaş, eşlik eden hastalıklar, çoklu ilaç kullanımı, beklenmeyen kilo kaybı, hematokrit ve albumin düzeyleri gibi kırılganlığa ait diğer klinik verilerle de değerlendirilmiştir. Bu klinik parametreler ve elde edilen skorların postoperatif dönemdeki yatış kararı ve yatış uzunluklarına etkileri incelenmiştir. İstatistiksel değerlendirmede Kolmogorov-Smirnov, Levene ve One-Way ANOVA testleri kullanılmıştır. Çalışmaya göre kırılgan olmaya yatkın (Kırılganlık skoru 4-5)olan hastalarda hastanede kalış süresi daha uzun bulunmuştur. Ayrıca ASA skoru yüksek olan hastalarda da yatış süresi kırılganlıktan bağımsız olarak uzamıştır. Yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarda albümin düzeyi, ihtiyacı olmayan hastalara göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda, hastaların kırılganlık skorlarınınpreoperatif dönemde,majör cerrahilerde olduğu gibi, minör cerrahilerde derutin olarak değerlendirilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aging population increasing throughout the world makes anesthesiologists face various problems related to geriatric patients. The aim of this study was to investigate the factors associated with the postoperative outcomes, the decision on hospital stay and duration of postoperative hospital stay after minor surgeries in geriatric patients. After obtaining Institutional Ethical Board approval, we enrolled 99 patients aged above 65 years old between ASA 1-3 who underwent minor surgeries. We applied Barthel Score test, Mini mental score test and frailty score test to all patients prior to surgery. We also obtained clinical parameters including age, comorbidities, polipharmacy, unexpected weight loss, as well as, hematocrit and albumin levels pertaining to frailty assessment. These clinical data and the scores were evaluated in terms of their relationship with the decision of hospital stay and the lenght of this stay after surgical procedures. We use Kolmogorov-Smirnov, Levene ve One-Way ANOVA test for statistical analysis. Results of this study showed that pre-frail ( Frailty score 4-5) patiens had prolonged length of stay after surgical procedures. ASA score was found as an independent factor associated with lenght of stay. In addition, albumin levels in patients who needed intensive care unit stay after surgeries,were found significantly lower than that ofthe ones who did not. In conclusion, we suggest that frailty assessment should be routinely performed for the geriatric patients prior to the minor surgeries, as well as, the major ones.