Denizcilik işletmelerinde iş sağlığı ve iş güvenliği hukuku uygulamaları
Occupational health and safety law applications in maritime companies
- Tez No: 626338
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET ADATEPE, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Hukuk, İşletme, Marine, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denizcilik İşletmeleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Uluslararası uyum, Gemi adamı, ILO sözleşmeleri, Maritime companies, Occupational Health and Safety Law, International harmonizing, Seafarers, ILO conventions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Deniz taşımacılığı, dünya ticaretinde mal ve ürünlerin tedarik sürecinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Gelişen teknoloji ve teknikler, bu tedarik süreçlerinin hem emniyetli hem de süratli bir şekilde yapılmasına imkan sağlamaktadır. İş paydaşlarının, geleneksel ve kombine taşımacılık için gerekli emniyet tedbirlerinin uygulanmasına katılımı zorunluluk haline gelmiştir. Yürürlükteki uluslararası kurallar ve yerel mevzuatların eş güdümlü olarak yürütülmesi ve birbirini tamamlayıcı nitelikte olması ideal bir yaklaşımdır. Sektör paydaşlarının, geleneksel ve kombine taşımacılık için gerekli emniyet tedbirlerinin uygulanmasına katılımı zorunluluk haline gelmiştir. Hali hazırdaki uluslararası kurallar ve yerel mevzuatların eş güdümlü olarak yürütülmesi ve birbirini tamamlayıcı nitelikte olması ideal bir yaklaşımdır. Denizcilik sektörünün bileşenleri olan tersaneler, donatanlar, limanlar, acenteler, gemiler, armatör ve gemi işleten firmalar yönünden iş sağlığı ve iş güvenliği uygulamaları irdelenmiştir. Kombine taşımacılık sistemi içinde deniz taşımacılığı ve etkileşimde olduğu; limancılık faaliyetleri, kara ve demir yolu taşımacılık sistemlerinin gerektirdiği iş güvenliği, yol ve seyir güvenliği ile birlikte hukuki uygulamalar değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasında, tedarik süreçlerinin önemli bir ayağı olan deniz taşımacılığında uluslararası sefer yapan gemilerin yürürlükteki uluslararası konvansiyonlarla, 6331 Sayılı Kanunu'nun Anayasa Mahkemesi kararı da dikkate alınarak bağlı yönetmeliklerin bir kanun ile uyumlaştırılması gereği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Maritime transportation plays a very important role in the procurement process of goods and products in world trade. Developing technology and techniques enable these procurement processes to be carried out both safely and quickly. Participation of business stakeholders in the implementation of the necessary safety measures for traditional and combined transport has become obligation. It is an ideal approach to carry out co-ordinated international rules and local legislation and to complement each other. With the developing technology and techniques ensures opportunity both safe and fast on the supplying processes. In the course of this process has been required involved join the sectoral stakeholders the implementation of the safety measures required by conventional and combined transport. It is an ideal approach to carry out the co-ordinated international rules and local legislation and to complement each other. Shipyard, equipment producers, ports, agencies, ship management, shipowners and ships operating in the maritime sector are examined in terms of occupational health and safety practices, maritime transport in combined transportation system and interaction in port operations. Road safety, road safety, and legal applications required by road and rail transport systems has been evaluated in way of legal rules. In this thesis, the sea transportation which is an important pillar of the supply chain in way of international conventions in force of the ships operating internationally together 6331 numbered occupational health and safety rules. It was concluded that the related regulations should be harmonized with a law taking into consideration the decision of the Constitutional Court.