Unilateral serebral palsili bireylerde motor imgeleme eğitiminin kas aktivitesi, motor imgeleme ve fonksiyonel hareket becerileri üzerine etkisi
The effect of motor imagery training on muscle activity, motor imagery and functional movement skills in individuals unilateral cerebral palsy
  1. Tez No: 627119
  2. Yazar: DEMET GÖZAÇAN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM TÜTÜN YÜMİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Motor İmgeleme, Serebral Palsi, Yüzeyel Elektromiyografi, Cerebral Palsy, Motor Imagery, Superficial Electromyography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı; Unilateral Serebral Palsi'li bireylerde motor imgeleme eğitiminin motor imgeleme yeteneği, fonksiyonel hareket becerileri, alt ekstremite kas aktivitesi, fonksiyonel kas kuvveti ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 34 Unilateral Serebral Palsi'li ve 17 tipik gelişim gösteren birey dahil edildi. Serebral Palsi'li bireyler motor imgeleme eğitim (n=17) ve Serebral Palsi kontrol grubu (n=17) olmak üzere rastgele 2 gruba ayrıldı. Motor imgeleme eğitimi grubuna 8 hafta, haftada 2 seans fizyoterapi ve motor imgeleme eğitimi, Serebral Palsi kontrol grubuna ise 8 hafta, haftada 2 seans fizyoterapi eğitimi uygulandı. Değerlendirmeler motor imgeleme ve Serebral Palsi kontrol grubu bireylerine eğitimden önce, eğitimden sonra (8. haftada) ve takip (14. haftada) olmak üzere 3 kez yapıldı. Tipik gelişim gösteren bireyler bir kez değerlendirildi. Bireyler; Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi, Mini Mental Durum Değerlendirmesi, Modifiye Tardieu Skalası, Pediatrik Veri Toplama Aracı, Hareket İmgeleme AnketiÇocuklar İçin, Zamanlı Kalk Yürü, 10 Metre Yürüme, Beş Tekrarlı Otur Kalk Testleri ve zamansal uyum, seçim görevi, Motor İmgeleme Eğitimi-Eğlence ve Netlik skalası, Yüzeyel EMG ve fonksiyonel kas kuvveti ile değerlendirildi. Motor imgeleme eğitiminin; imgeleme anketi, zamansal uyum, seçim görevidoğruluk yüzdesi, istirahat kas aktivasyonunda ve fonksiyonel hareket becerilerinde motor imgeleme grubu lehine anlamlı fark bulundu (p0.05). Sonuç olarak bu güncel yaklaşımın unilateral Serebral Palsi'de; uygulanabilir bir yöntem olduğu ve rehabilitasyon sürecine dahil edilmesinin faydalı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; to examine effect of motor imagery training on motor imagery ability, functional movement skills, lower limb muscle activity, functional muscle strength and quality of life in Unilateral Cerebral Palsy. 34 Unilateral Cerebral Palsy and 17 typically developing individuals were included in study. Individuals Cerebral Palsy were randomly divided into 2 groups as motor imagery training (n=17) and Cerebral Palsy control group (n=17). 8 weeks, 2 sessions of physiotherapy and motor imagery training was applied to motor imagery training group, 8 weeks of physiotherapy training was applied to Cerebral Palsy control group. Evaluations made 3 times, before training, after training (8th week) and after training (14th week) for motor imagery and Cerebral Palsy control group. Typically developing individuals were evaluated once. Individuals evaluated with Gross Motor Function Classification System, Mini-Mental state exam, Modified Tardieu Scale, Pediatrics Outcomes Data Collection Instrument, Movement Imagery Questionnaire for Children, Timed up and go, 10 meter walk, 5 times sit to stand tests and delta times, Laterality task, motor imagery training entertainment and clarity scale, superficial EMG, and functional muscle strength. Motor imagery training; significant difference was found in favor of motor imagery group, in Movement Imagery Questionnaıre for Children, delta times, accuracy percentage of lateralization task, resting muscle activation and functional movement skills (p0.05). As a result, this current approach in unilateral Cerebral Palsy; it was found to be a feasible method and useful to include in rehabilitation process.