Türkiye'de bütünleştirmenin uygulanabilirliğiyle ilgili özel eğitim öğretmeni yetiştiren akademisyenlerin görüşleri
Opinions of the academicians training special education teachers on the applicability of inclusion in Turkey
  1. Tez No: 627192
  2. Yazar: MEHMET İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleştirme, Kaynaştırma, Özel Eğitim, Inclusion, Mainstreaming, Special Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel eğitim öğretmeni yetiştiren akademisyenlerin bütünleştirme uygulamalarına yönelik görüşlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırma özel eğitim alanında görev yapan 18 farklı üniversiteden 28 öğretim üyesi ile görüşülmüştür. Katılımcıların özel eğitim alanındaki mesleki deneyimleri 5 ile 44 yıl arasında değişmektedir. Görüşmeler 14 ile 63 dakika arasında değişen sürelerde gerçekleşmiştir. Araştırma nitel araştırma tasarımına göre tasarlanmış ve durum çalışması desenine göre düzenlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ile elde edilen veriler betimsel analiz tekniğine ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları 14 ana temaya ve 48 alt temaya ayrılmıştır. Ayrıca verilerin sayısal olarak çözümlenmesinde frekans kullanılarak bulgular nicel olarak da sunulmuştur. Araştırmanın bulgularına göre; akademisyenlerin çoğu bütünleştirmenin günümüzde uygulanmadığını ve uygulanmasına ilişkin gerekli altyapının olmadığını belirtmişlerdir. Ayrıca bütünleştirme kavramının tam anlaşılmadığını ve bir kavram kargaşası olduğu, bütünleştirme ve kaynaştırma kavramlarının farkları kavramlar olduğunu belirtmişlerdir. Bütünleştirme uygulamaları sayesinde toplumun sosyal kabulünün artacağı ve bakış açısının değişeceği, ailelerin yaşam kalitesinin artacağı aynı zamanda yüklerinin azalacağı, öğretmenlerin kendini geliştirme ve yenileme imkanı bulacağı, öğrencilerin farklı olanı kabul etme düzeylerinin artacağı ve daha hoşgörülü ve sabırlı olacakları, akran öğretimi ile akademik katkı sağlayacağı araştırmanın bulgularındandır. Bütünleştirme uygulamaları ile ilgili çalışma sayısının az olduğu betimsel çalışmaların bulunduğu ancak uygulamalı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu araştırmanın bulgularındandır. Akademisyenler öğretmenlerin bütünleştirme konusunda yeterli eğitimi almadıkları ve buna ilişkin öğretmenlerin ciddi bir hizmet içi eğitimden geçirilmesi gerektiğini, eğitim fakültesindeki bütün bölümlere özel eğitimle alakalı derslerin konulması gerektiğini belirtmişlerdir. Bütünleştirme ile ilgili yasa ve yönetmeliklerin yeterli olduğunu ama uygulanmadığını vurgulamışlardır. Ayrıca destek eğitimde görev alan personelin yetersiz olduğunu da belirtmişlerdir. Başarılı bir bütünleştirme için, fiziksel ve eğitsel düzenlemelerin yapılması, destek eğitim hizmetlerinin sağlanması, öğretmenlerin bütünleştirme bakış açısına göre yetiştirilerek, tutumların değiştirilmesi gerektiği, ulaşılabilir ve erişililebilir sınıfların tasarlanması gerektiği, okulların fiziksel düzeninin bütün çocuklara uygun olması gerektiği, içerik materyal, program ve değerlendirme sürecinde çocuğun yetersizliğine yönelik uyarlama yapmanın zorunlu olduğu, akademisyenlerin uygulamaya dayalı çalışmalar yapması gerektiği, üst düzey karar vericiler ve kurumların koordineli çalışmalar yürütmesi gerektiği, idarecilerin bütünleştirme sürecinde istekli, takip edici ve denetleyici olmalarının gerekli olduğu ve dünyadaki iyi örnekleri inceleyerek örnek almamız gerektiği akademisyenlerin önerileri arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the opinions of academicians training special education teachers on inclusion practices. In line with this aim, 28 academician from 18 different universities working in the field of special education were interviewed. The professional experiences of the participants in the field of special education vary between 5 and 44 years. The interviews lasted between 14 and 63 minutes. The research was designed according to the qualitative research design and was organized according to the case study design. The data obtained through semi-structured interviews were analyzed with the descriptive analysis technique. The research findings were divided into 14 main themes and 48 sub-themes. In addition, findings were also presented quantitatively by using frequency in the numerical analysis of the data. According to the findings of the research, most of the academicians stated that inclusion is not implemented today and the required base regarding its implementation is not available. They also stated that the concept of inclusion is not fully understood and there is an incomprehensibility, and integration and inclusion are two different concepts. Estimations stating that the social acceptance of society will increase and its perspective will change, families' quality of life will increase, and their burden will lighten at the same time, teachers will have the opportunity to develop and adapt themselves, accepting what is different will increase among the students and they will be more tolerant and patient, and academic contribution will be provided through peer teaching thanks to the inclusion practices are the findings of the study. The fact that there are only a few studies on inclusion practices, that there are descriptive studies but there is a need for applied studies, are among the findings of the research. Academicians stated that teachers do not receive sufficient training on inclusion and that teachers should undergo serious in-service training, and special education-related courses should be included in all departments in the faculty of education. They emphasized that the laws and regulations on inclusion are sufficient but they are not being implemented. They also stated that the staff involved in supportive education is unqualified. According to the suggestions of the academicians, in order to ensure a successful inclusion, physical and educational adjustments should be made, supportive educational services should be provided, teachers should be trained according to their perspectives on inclusion and their manners should be changed, accessible courses should be designed, the physical environment of schools should be suitable for all children, it is compulsory to make adaptation regarding the child's incompetence during the processes of content, material, program and evaluation, academicians should carry out practical studies, senior decision-makers and institutions should carry out coordinated studies, administrators should be eager, follower and supervisory during the inclusion process, and we should examine and follow the footsteps of the best examples in the world.