Gestasyonel diyabetli gebelerin HbA1C değerleri ile yenidoğanlarının antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 627952
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, Yenidoğan, HbA1c, Doğum ağırlığı, Gestational diabetes mellitus, HbA1c, New born, Birth weight
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Gestasyonel diyabetes mellitus ( GDM ), ilk kez gebelik sırasında saptanan değişik derecelerde glukoz tolerans bozukluğu olarak tanımlanır. GDM sıklığı tüm dünyada giderek artmaktadır. Hem anne hem de fetus için olumsuz olaylarla ilişkili olmasından dolayı erken tanı ve tedavi ile komplikasyonları en aza indirmek önemlidir. Çalışmamızda Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum polikliniklerinde aralık 2013 ve aralık 2018 yılları arasında GDM tanısı alan gebelerin HbA1c değerleri ile bebeklerinin antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Belirtilen tarihlerde tıbbı kayıtlara göre yeterli veriye sahip olan toplam 200 gestasyonel diyabetli gebenin yaş grupları, doğum şekilleri, gravida / parite oranları, HbA1c değerlerleri, bu gebelerden ne kadarının tedavide insülin kullandığı, gebelerin bebeklerinin cinsiyetleri, boy, kilo, baş çevresi ölçümleri, apgar skorları, komplikasyon varlığı tek tek incelenerek 200 adet kontrol grubu ile kıyaslandı. Veriler değerlendirildiğinde; HbA1c değerleri ile bebek doğum ağırlığı, baş çevresi ve bebek boyu arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. GDM' li gebelerin HbA1c ortalama değeri 5,61 bulundu. Komplikasyon görülen GDM' li gebeler ile komplikasyon görülmeyen GDM' li gebeler arasında HbA1c açısından anlamlı bir fark bulunamadı. GDM' li gebelerin yaş ortalamaları literatür ile uyumlu olarak kontrol grubundan yüksek bulundu ayrıca; GDM' li gebelerin C/S oranı, kontrol grubundan yüksek bulundu. GDM' li grupta en sık görülen komplikasyonlar sırasıyla hiperbiluribinemi, yenidoğanın geçici takipnesi ve hipoglisemiydi. Bebeklerinde komplikasyon görülen GDM' li annelerin yaşı ortalamaları, komplikasyon görülmeyen GDM' li annelerden yüksek bulundu. Çalışmamızda GDM' li gebelerin preterm doğum oranı literatürle uyumlu olarak kontrol grubundan yüksek bulundu. GDM' li grubun 1. dakika ve 5. dakika ortalama APGAR skoru kontrol grubundan anlamlı düzeyde düşük bulundu. HbA1c değeri arttıkça insülin ihtiyacının da arttığı bulundu. İnsülin alan ve almayan GDM' li gebeler arasında komplikasyon görülme oranı ve bebek doğum ağırlıkları açısından bir farklılık bulunamadı. Çalışmamızda her ne kadar HbA1c değerinin yüksekliğinin bebeklerin antropometrik ölçümlerine etkisi olmadığı bulunsa da; GDM' nin maternal ve fetal morbiditeyi etkilemesinden dolayı çok merkezli, prospektif çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Gestational diabetes mellitus (GDM) is defined as different degrees of glucose tolerance disorder detected for the first time during pregnancy. The prevalence of GDM has been increasing all over the world. Due to the fact that it is associated with negative cases for both mother and the fetus, it is important to minimize complications with early diagnosis and treatment. In our study, we aimed to evaluate the relationship between the HbA1c values of pregnant women, who were diagnosed with GDM at the Gynecology outpatient clinics in Ümraniye Training and Research Hospital between December 2013 and December 2018, and the anthropometric measurements of their babies. A total of 200 gestational pregnant women with gestational diabetes, who had sufficient data in the medical records, were examined in terms of their age groups, delivery types, gravida/parity rates, HbA1c values, the use of insulin during treatment, genders of their babies, measurement of height, weight and head circumference of their babies, Apgar scores and presence of any complications within the dates mentioned above. They were compared to the 200 women included in the control group. When the data were evaluated, no significant relationship was found between HbA1c values and, infant birth weight, head circumference and infant height. The mean HbA1c value of pregnant women with GDM was found to be 5.61. No significant difference was found in terms of HbA1c between pregnant women with GDM, who had complications, and pregnant women with GDM, who did not have any complications. The mean age of pregnant women with GDM was higher than the control group in accordance with the literature. In addition, The C/S ratio of pregnant women with GDM was higher than that of the control group. The most frequent complications in the group with GDM were hyperbilirubinemia, temporary tachypnea in the newborn and hypoglycemia, respectively. The mean age of mothers with GDM who had complications in their babies was higher than those with GDM without complications. In our study, preterm delivery rate of pregnant women with GDM was found higher than the control group in accordance with the literature. The mean Apgra score of the 1st and 5th minutes of the GDM group was significantly lower than the control group. It was found that the need for insulin increased as the HbA1c value increased. There was no difference between pregnant women with GDM who received and did not receive insulin in terms of complication rate and birth weights. In our study, highness of the HbA1c value did not affect the anthropometric measurements of infants; however, there is a need for multi-centered prospective studies since GDM affects maternal and fetal morbidity.