Anlatım stilleri ile okuduğunu anlama ilişkisinin incelenmesi
Study of the relationship between expression styles and reading comprehension
- Tez No: 628315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anlatım stili, Okuduğunu anlama, Okuma alışkanlığı, Expression style, Reading comprehension, Reading habit
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı, anlatım stilleri ile okuduğunu anlama ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmaya Afyonkarahisar ilinin merkez beldesindeki bir ilkokulun dördüncü sınıfında öğrenim görmekte olan 20 öğrenci katılmıştır. Araştırmada deneysel yöntemlerden tek grup ön test son test zayıf deneysel desen modeli kullanılmıştır. Çalışmada veri çeşitliliğini sağlamak için nicel verilerle birlikte nitel veriler toplanmış olup nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmada öğrencilerden okudukları kitabı kendi belirledikleri bir anlatım stiliyle anlatmaları istenmiştir. Araştırma süresince veriler; araştırmacı günlüğü, araştırmacı gözlemleri ve notları, öğrenci ürünleri, öğretmen, öğrenci ve veli yarı yapılandırılmış görüşme formu, fotoğraf ve ses kayıtları, Okuduğunu Anlama Başarı Testi ve Okuduğunu Anlama Başarı Kalıcılık Testi aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın uygulama süreci on iki hafta sürmüştür. Çalışmada öğrencilerin kullandıkları anlatım stili sayısı ve okudukları kitap sayfa sayılarıyla elde edilen veriler Betimsel İstatistik, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukey Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Ön test, son test ve kalıcılık testi arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığını belirlemek amacıyla Bağımlı (İlişkili) Gruplar t Testi uygulanmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde Betimsel analiz yapılmıştır. Çalışma sonunda öğrencilerin Sözlü Anlatım, Özet Çıkarma, Görsel Anlatım, Şiir Yazarak Anlatma, Soru Cevap, Test Hazırlama, Akrostiş, Şarkı Söyleme ve Pandomim anlatım stillerini kullandıkları tespit edilmiştir. Öğrenciler tarafından en çok kullanılan anlatım stili Sözlü Anlatım olurken en az kullanılan anlatım stili Akrostiş olmuştur. Öğrencilerin okuduğu kitabı istediği anlatım stiliyle anlatmasının öğrencilerin kendi anlatım stillerini, okuma ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirdiği, öğrencilerde okuma isteği ve alışkanlığı oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between narrative styles and reading comprehension. The study involved 20 students studying in the fourth grade of a primary school in the central town of Afyonkarahisar province. In the research, one group pretest-posttest weak experimental pattern model, which is one of the experimental methods, was used. In the study, qualitative data was collected together with quantitative data to ensure data diversity and qualitative research method was used. In the study, students were asked to describe the book with a narrative style determined by themselves. During the study, data was collected through researcher's diary, researcher observations and notes, student and parent semi-structured interview form, photo and audio recordings, Reading Comprehension Success Test and Reading Comprehension Success Persistence Test. The application process of the research took twelve weeks. In the study, the data obtained from the number of expression styles used by the students and the number of pages of the books they read were analyzed using Descriptive Statistics, One Way Variance Analysis (ANOVA) and Tukey Test. In order to determine whether there were any significant differences between the pre-test, final test and persistence test, the Dependent (Related) Groups t Test was administered. Descriptive analysis method was used in the analysis of qualitative data. At the end of the study, ıt was determined that the students used Oral Expression, Summary Extraction, Visual Expression, Poetry Writing, Question and Answer, Test Preparation, Acrostıc, Singing and Pantomime expression styles. The most common expression style used by the students was Oral Expression, while the least used expression style was Acrostıc. It was concluded that explaining the book with the style of expression that the students wanted improved the students 'own narrative styles, reading and understanding skills, and created the desire and habit of reading in the students.