Türk finansal sisteminde sistemik risk, 'Koşullu sermaye yetersizliğinin SRISK yönetimiyle tahmini ve sıralanması'
Systemic risk in the turkish financial system, 'Estimation and ranking of conditional capital shortfall by using SRISK method'
  1. Tez No: 628391
  2. Yazar: NABIL I.I. SAMMOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Finansal Sistemi, Sistemik Risk, SRISK, DCC-GARCH, Mali Kriz, Turkish Financial System, Systemic Risk, SRISK, DCC-GARCH, Financial Crisis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezin temel amacı, Türkiye finansal sistemindeki (TFS) sistemik riski SRISK metodolojisi kullanarak ve Sistemik Olarak Önemli Finansal Kurumları (SIFI's) tanımlayarak ölçmektir. Ayrıca, bir kriz durumunda finansal sistemi kurtarmak için Türk hükümetinin sağlayacağı toplam sermaye miktarını belirlemek tezin ulaşmak istediği diğer önemli bir amaçtır. Tezde bankaların ve endeksin günlük logaritmik getirileri, bankaların bilançoları, defter değerleri ve piyasa değerleri kullanılmıştır. 1 Ocak 2002-31 Aralık 2018 tarihleri arasındaki dönemi kapsayan toplam 50.186 gözlemi kapsamaktadır. Veriler Bloomberg'den temin edilmiştir. Tezin amaçlarına ulaşmak için GJR-GARCH oynaklık modeli ve standart DCC korelasyon modeli kullanılmıştır. Tezin bulguları iki ana sonucu vurgulamaktadır. Birincisi, TFS'nin Aralık 2018 tarihi itibariyle sistemik riskinin başka bir deyişle kriz durumunda finansal sistemi kurtarmak için Türk hükümetinin sağlayacağı toplam sermaye tutarının 155,47 milyar TL olacağı sonucuna ulaşılmıştır. İkincisi, Halk Bankası (%22,72), Vakıflar Bankası (%18,70), İş Bankası (%18,19), Yapı Kredi Bankası (%17,06)'sının 2018 sonunda Türkiye'deki sistemik risklerin %76,67'sine katkıda bulunduğudur. Bu dört banka 2018 yılında Türkiye'de SIFI olarak tanımlanmıştır. Tezin ana önerisi, Türkiye'de uzmanlaşmış bir sistemik risk merkezi oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this thesis is to measure systemic risk in the Turkish Financial System (TFS) by using SRISK methodology and identifying Systemically Important Financial Institutions (SIFI). We identify the total amount of capital that the Turkish government would have to provide to bail out the financial system in case of a crisis. We use a sample data that covers the period from January 01, 2002 to December 31, 2018. This sample includes a total of 50,186 observations. We obtain daily logarithmic returns for Banks, index and market capitalization from BLOMBERG. Book value of debt and book value of assets are from balance sheets of banks. GJR-GARCH volatility model and standard DCC correlation model were used to achieve the objectives of the thesis. The findings of the thesis highlight two main results. First, TFS has a systemic risk by 155.47 billion TRY in December 2018. This is the total amount of capital that the Turkish government would have to provide to bail out the financial system in case of a crisis. Second, Halk bank (22.72 %), Vakif bank (18.70 %), İş (18.19 %), Yapı Kredi bank (17.06 %) contributed to a total of 76.67% of the systemic risks in Turkey at the end of 2018. Accordingly, these four banks identified as SIFI in Turkey during 2018. The main recommendation of the thesis is to establish a specialized systemic risk center in Turkey.