The impact of writing strategy training on improving Turkish EFL students' academic writing performances
Yazma stratejileri eğitiminin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin akademik yazma performanslarına etkisi
  1. Tez No: 628544
  2. Yazar: ÇİLEM AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY YAĞIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma stratejileri eğitimi, algı, tutum, yabancı dil bağlamı, tartışma metni, blog kullanımı, Writing strategy training, perceptions, attitudes, EFL context, argumentative essay, use of blogs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, öğrencilerin yazma stratejileri eğitiminin akademik yazma performanslarına etkisini araştırmaktır. Bu gayeyle ilk aşamada; yazma stratejileri eğitimine dâhil olan öğrencilerin yazılarının organizasyon, kelime, gelişim, tutarlılık, yapı ve mekanik özellikler açısından süreç tabanlı yazma eğitimi alanlardan daha iyi yazılar üretip üretemediğini belirlemektir. Ayrıca bu çalışma, katılımcıların yazma sürecinde yazma stratejileri ve blog kullanmaya karşı algı ve tutumlarını incelemektedir. Yöntem: Çalışmanın katılımcıları, Bingöl Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan 78 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Bu katılımcılar, kontrol ve deney grubuna sayı olarak eşit ve rasgele bölünmüşlerdir. Her iki gruptaki öğrenciler, 14 haftalık çalışmanın başında ve sonunda olmak üzere birer tartışmaya dayalı metin yazıp, anketi tamamlamışlardır. Bu çalışmalara ilaveten, deney grubundaki 24 öğrenciyle beş açık uçlu soru yoluyla görüşme yapılmıştır. Strateji eğitimin bir parçası olarak, deney grubu öğrencileri haftada birer saat olmak üzere dil laboratuvarlarında blog aktivitilerine dâhil edilmişlerdir. Bulgular: Bu çalışma, yazma stratejileri eğitimi alan öğrencilerin organizasyon ve mekanik açısından metin kalitelerini arttırdıklarını ortaya çıkarmıştır, ayrıca yazma eğitimi alan öğrencilerin almayan öğrencilere kıyasla, metinlerinde yapısal açıdan da sınırlı bir gelişme gözlemlenmiştir, ancak bu artış; tutarlılık, gelişme ve kelime açısından gözlemlenememiştir. Sonuçlar: Nitel veri analizi yazma stratejileri eğitiminden sonra, kontrol grubunda yazma stratejileri kullanım sıklığının arttığını ve en az kullanılan stratejinin duyuşsal, en fazla kullanılanın ise üstbilişsel strateji olduğu gözlenmiştir. Görüşme tekniğiyle elde edilen bulgular ise hemen hemen tüm katılımcıların yazma stratejileri kullanımına ve yazma sürecine blog kullanımının dâhil edilmesine karşı olumlu algı ve tutum sahibi olduklarını ortaya çıkarmıştır. Nitel ve nicel veri kullanarak, bu çalışma mevcut yazma stratejileri alan yazınına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the effectiveness of training in writing strategies for the improvement of students' academic writing performances. For this purpose, the first step was to determine whether students involved in writing strategy training produced better-written texts in terms of six aspects of writing skill: organization, development, coherence/cohesion, structure, vocabulary and mechanics than the students who received a process-oriented writing instruction. The study also aimed to investigate the participants' perceptions and attitudes towards the employment of writing strategies and intervention of blog use in the writing process. Method: The participants of the study were 78 undergraduate students in English language and literature department at Bingöl University, Turkey. They were distributed randomly and equally in number to control and experimental groups. Each student in both groups wrote an argumentative essay and completed questionnaires at the beginning and the end of the study. In addition, twenty- four students from the experimental group were interviewed via five open-ended questions. As a part of strategy training, the students in the experimental group were also involved in blogging activities one hour in a week in a language laboratory. The treatment and training process lasted fourteen weeks for each group. Findings: The study revealed that the quality of essays written by students who received writing strategy training increased in terms of organization and mechanic aspects; a slight improvement was also observed in terms of the structural aspect of the texts written by students in experimental group; however, it was found that writing strategy instruction had no effect on aspects of development, cohesion, coherence and vocabulary. Results: The data analysis displayed that the frequency of the use of writing strategies increased after the treatment and the metacognitive strategies were the most preferred strategy type while the least used ones were affective strategies. The data results obtained from the interviews also revealed that almost all of the participants' perceptions and attitudes towards the use of writing strategies and the integration of blogs into writing class were positive. Using both qualitative and quantitative data to reflect the students' perceptions, this study is expected to contribute to the existing literature related to writing strategies.