A descriptive research on speaking problems faced by Turkish EFL learners: A case study in a high school
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin karşılaştığı konuşma problemleri üzerine tanımlayıcı bir çalışma: Bir lisede durum çalışması
  1. Tez No: 628693
  2. Yazar: NIDAL ABDURRAHMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME YALÇIN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce konuşma sorunları, Yabancı dil olarak İngilizce, cinsiyet, EFL öğretmenleri, English speaking problems, English as a foreign language, gender, EFL teachers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngiliz dilini yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin konuşma becerilerindeki zorlukları tespit etmektir. Bu zorlukların nedenleri de bu çalışmanın kapsamındadır ve bu zorluklar hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin bakış açılarından değerlendirilmiştir. Diyarbakır'daki bir lisede gerçekleştirilen çalışmanın katılımcılarını; aynı okulun 9. ve 10. sınıflarında bulunan 135 öğrenci ve aynı şehirdeki çeşitli devlet liselerinde çalışmakta olan 30 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada nicel bir yaklaşım benimsenmiş ve veri toplamak için 5'li Likert tipinde bir anket kullanılmış; veriler bir istatistik yazılımı olan SPSS 21 ile analiz edilmiştir. Bulgular; bazı sosyal faktörlerin, genel eğitim sisteminin, müfredatın, sınıflardaki fiziksel şartların eksikliğinin, dil bilimsel faktörlerin ve öğretmenlerle ilgili bazı sorunların 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerini olumsuz yönde etkileyen en yaygın nedenler olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğretmenler psikolojik faktörlerin de öğrencilerin konuşma arzularını etkilediğini belirtmişlerdir. Toplam puanlara göre yapılan t-testi hesaplamaları, öğrencilerin notları ve cinsiyetleri açısından istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar ortaya çıkarmamıştır. Öte yandan, öğrenciler ve öğretmenler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Her kategori için yapılan t-testi sonuçlarına göre, erkek ve kız öğrenciler arasında sosyal faktörler açısından anlamlı farklar gözlenirken, bu konuda öğretmenler ve öğrenciler arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Ayrıca, konuşma becerileri ile ilgili bazı algılamalar açısından öğrencilerin likert puanları arasında önemli farklılıklar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the difficulties in speaking skills experienced by Turkish EFL learners. The reasons for these difficulties are also in the scope of the current study. The problems were considered from both teachers' and learners' perspectives. The study was conducted at a high school in Diyarbakır, Turkey. The participants were 135 Turkish EFL students from 9th and 10th grades of the same school and 30 English teachers from various public high schools in the city. A quantitative approach was taken, and a 5-point Likert-scale questionnaire was used to collect data, and the data were analyzed through SPSS ver. 21. The findings showed that some social factors, the curricula of the education system, lack of classroom facilities, linguistic factors, and some teacher-related problems were the most common reasons that affect the 9th and 10th graders' speaking skills adversely. Moreover, teachers noted that psychological factors also negatively affect students' desire to speak. Based on the total scores, t-test calculations yielded statistically insignificant results for students in terms of their grade and gender. On the other hand, there were statistically significant differences between students and their teachers. Based on the t-test results for each category, significant differences were observed between male and female students concerning social factors, while no significant differences were noticed between teachers and students in this matter. Besides, significant differences were observed between the grades in terms of some perceptions concerning speaking skills.