Avrupa Birliği eğitim politikalarında dezavantajlı gruplar
The disadvantaged groups in the education policies of the European Union
- Tez No: 628981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY TAŞ GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal İçerme, Sosyal Dışlanma, AB Eğitim Politikaları, Erasmus Plus, Dezavantajlı Gruplar, Social Inclusion, Social Exclusion, EU Education Policies, Erasmus Plus, Disadvantaged Groups
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Avrupa Birliği bir ekonomik bütünleşme hareketi olarak başlasa da bütünleşmenin seyri içinde sosyal ve siyasi alanlar da bütünleşmeye konu olmuştur. Özellikle küreselleşmenin etkisi ile artan göç ve yoksulluğun ortaya çıkardığı sosyal dışlanma ile mücadele için sosyal içerme yaklaşımını benimseyen AB, sosyal içerme konusunda çeşitli tek yıllık ve çok yıllık programlar yürütmeye başlamıştır. Tezin konusunu oluşturan dezavantajlı gruplar, AB'nin sosyal içerme politikaları kapsamında toplumla bütünleştirmek üzere harekete geçtiği toplumsal gruplardır. Tez, AB'nin dezavantajlı gruplara yönelik faaliyetlerini, eğitim politikaları özelinde incelemektedir. Alan yazında sıklıkla vurgulandığı gibi eğitim, sosyal içermenin sağlanması açısından belirleyici rol oynamaktadır. Tezde AB'nin eğitim politikaları, tarihsel süreç içerisinde ve Avrupa bütünleşmesi bağlamında ele alınmakta eğitim politikaları bağlamında dezavantajlı gruplara yönelik uygulama ve politikalar incelenmektedir. Çalışmada AB belgeleri incelenerek, AB eğitim politikalarının sosyal içermeye etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the European Union started as an economic integration movement, social and political areas were also subject to integration within the course of integration. In particular, the EU has adopted a social inclusion approach to combat social exclusion caused by increasing immigration and poverty due to the impact of globalization, and has begun to implement several one-year and multi-year programs on social inclusion. Disadvantaged groups that constitute the subject of the thesis are the social groups in which the EU takes action to integrate with the society within the scope of social inclusion policies. The thesis examines the activities of the EU for disadvantaged groups in terms of educational policies. As it is frequently emphasized in the literature, education plays a decisive role in terms of social inclusion. In the thesis, the educational policies of the EU are discussed in the context of historical integration and European integration and the practices and policies of disadvantaged groups are examined in the context of educational policies. In this study, the effects of EU education policies on social inclusion were examined by examining EU documents.