Güdülenmiş tüketici yenilikçiliği ve tüketici satın alma davranışları üzerine bir araştırma
A research on motivated consumer innovativeness and purchasing behaviors of the consumers
- Tez No: 629544
- Danışmanlar: DR. HAKAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Yenilikçilik, Satın Alma, Tüketici Yenilikçiliği, Consumer, Shopping, New Product, Consumer Innovativeness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, farklı sosyo-demografik özellikleri temsil eden gruplara ayrılmış tüketicilerin sergilediği yenilikçi davranışların farklı güdülerden etkilenip etkilenmediği sorusuna cevap bulmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Hazırlanılan anket, 477 katılımcıya uygulanmıştır. Yapılan tek yönlü varyans analizi ve diğer analizler, farklı demografik gruplardaki tüketicilerin yenilikçi davranışlarını etkileyen güdüler arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmaya, literatür taraması ile başlanılmıştır. Literatür ile erişilen çalışmalarla ilgili bilgiler ve yeni ürün geliştirmeye dair sunulan bazı temel ve teknik bilgiler, araştırmanın birinci bölümünde verilmiştir. Bu bölümde ayrıca yenilik gruplandırmalarına ilişkin bazı temel bilgiler sunulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümü tüketici yenilikçiliği ve satın alma davranışına odaklanırken, metodolojiye ilişkin bilgilerin de yer aldığı üçüncü bölümde ise tüketici yenilikçiliğinin iki boyutu olan hazcı satın alma ve bilişsel satın alma incelenmiştir. Araştırma, sonuç ve öneriler bölümü ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find out whether the innovative behaviors of consumers separated into groups representing different socio-demographic characteristics are affected by different motives. Questionnaire method was used as data collection method in the study. The questionnaire was applied to 477 participants. One-way analysis of variance and other analyzes revealed significant differences between instincts that affect the innovative behavior of consumers belonging to different demographic groups. The study was started with literature review. Information about the studies accessed through literature and some basic and technical information on new product development have been presented in the first part of the research. This section also contains some basic information on the innovation groups. The second part of the research focuses on consumer innovativeness and purchasing behavior, while the third part, containing information on methodology, looks into two aspects of consumer innovativeness, namely hedonic shopping and utilitarian shopping. The study was concluded with the results and recommendations section.