Kariyerli insanların girişimcilik eğilimi
Career people tend to be entrepreneurs
  1. Tez No: 629686
  2. Yazar: BUKET KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDİP ÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Eğilimi, Kariyer, Entrepreneurships, Entrepreneurship Tendency, Career
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Son zamanlarda teknolojik ilerlemeler baş döndürücü şekilde ilerlemektedir. Bu ilerlemeler sayesinde dünyada rekabet gittikçe artmaktadır. İnsanlar ihtiyaçlarını kolayca dünyanın her yerinden talep edebilir hale geldi. Bu durumda ayakta kalabilmenin yolu ekonomik gelişmişlikten geçmektedir. Ekonomik anlamda güçlü olmanın yolu girişimcilikten başlıyor. Devletlerin ve ekonomilerin ayakta kalmasını girişimciler sağlayacaktır. Artan teknolojik gelişmeler, çok büyük sermayeler gerekmeden insanları girişimci olmaya teşvik ediyor ve girişimcilik konusu giderek önem kazanıyor. Girişimciler değer üreterek, istihdam sağlayarak, yeni ürünler ve fikirler yaratarak, fırsatları değerlendirerek toplumların gelişimine katkı sağlar. Bu çalışmada kariyer sahibi insanların girişimcilik eğilimi anket yoluyla ölçülmüştür. Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır; ilk aşamada demografik özellikleri içeren ifadeler yer alırken, ikinci aşamada girişimcilik eğilimini ölçen ifadeler yer almaktadır. Demografik değişkenlerin, girişimcilik eğilimi ölçeği üzerinde, yapılan varyans analizleriyle anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Demografik değişkenlerden cinsiyet, medeni durum, yaş, iş tecrübesi, lise türü, doğduğu yer, çocuk sayısı, çalışılan sektör, ailenin eğitim durumu, okulda alınan eğitimin girişimcilik ölçeği üzerinde farklılığa rastlanılmamıştır. Demografik değişkenlerden gelir durumu, ailenin çalışma alanı, kardeş sayısı, kariyer hedefi, beklenmedik şekilde elde edilen para girişimcilik ölçeği üzerinde farklılığa rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, technological advances are processing dramatically. Thanks to these advances, competition is increasing in the world. People have become able to demand their needs easily from anywhere in the world. In this case, economic devolepment is the way to survive. The way to be economically strong starts from entrepreneurship. Entrepreneurs will ensure the survival of states and economies. Increasing technological development encourage people to become entrepreneurs without the need for huge capital and entrepreneurship is becoming more and more important. Entrepreneurs contribute to the development of societies by generating value, by providing employment, by creating new products and ideas, by utilizing opportunities. In this study, entrepreneurship tendency of career people was measured by questionnaire. The study consists of two stages: in the first stage, there are statements that include demographic characteristics, while in the second stage, there are statements that measure entrepreneurship tendency. It was investigated whether there was a significant difference between the demographic variables on the entrepreneurship tendency scale by analysis of variance. Gender, marital status, age, work experince, type of high school, place of birth, number of children, sector of employment, education level of the family and entrepreneurships scale of the education received at school were not different the demographic variables. Among the demographic variables, differences were found on income status, family working area, number of siblings, career goal and unexpectedly obtained money entrepreneurship scale.