The effect of company's level of digitalization on employee satisfaction and productivity
Şirketin dijitalleşme seviyesinin çalışan memnuniyeti ve verimliliğine etkisi
  1. Tez No: 629696
  2. Yazar: DUYGU ŞÜKRANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEREM ŞEBNEM ENSARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Verimlilik, Çalışan Verimliliği, Çalışan Memnuniyeti, Digitalization, Productivity, Employee Productivity, Employee Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez, şirketlerin dijitalleşmesi, çalışan memnuniyeti ve çalışan verimliliği arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Dijitalleşme ve kurumlar üzerindeki etkileri açıklanmakta, çalışan memnuniyetini ve verimliliğini etkileyen faktörler tanımlanmaktadır. Bu kavramlar arasındaki ilişki araştırılmış ve araştırmanın sonuçları sunulmuştur. Bu çalışmada yapılan araştırmanın analizine göre, dijitalleşme çalışan memnuniyetiyle yakından ilişkili olduğundan, dijitalleşme çalışan memnuniyetini olumlu etkilemektedir ve çalışan memnuniyetindeki iyileşmeler çalışan verimliliğinde artışa neden olmaktadır. Çalışan memnuniyeti, dijitalleşme ve verimlilik arasındaki ilişkide aracı bir değişkendir Literatür taraması aynı zamanda şirketin dijitalleşme düzeyi ile şirketin üretkenlik düzeyi arasında bir ilişkinin varlığını desteklemektedir. İlişki, dijitalleşmenin şirket içinde gerçekleştiği zaman dilimine, şirketteki dijitalleşmenin içselleştirilme düzeyine, nitelikli iş gücünün yüzdesine, örgütün verimlilik düzeyine bağlı gibi görünmektedir. Önceki literatüre ek olarak, bu tez dijitalleşmenin çalışan memnuniyeti üzerindeki etkisine de odaklanmaktadır ve şirketin dijitalleşme düzeyi ile çalışan memnuniyeti arasındaki bu bağlantıyla ilgili olarak, daha dijitalleşmiş şirketler için çalışanların dijitalleşmemiş veya daha az dijitalleşmiş şirketlerde çalışanlara kıyasla kendilerini daha memnun hissettikleri bulunmuştur. Kuruluşlar, dijitalleşmenin gerekliliği ve çalışanların iş doyumu üzerindeki etkisinin farkındadır. Çalışanların elde tutulmasını ve bağlılığını artırmak için İK süreçlerini ve politikalarını dijitalleştirmeyi düşündükleri görülmektedir. Ancak, organizasyonların bu konuya tam olarak dedike olduklarını düşünmüyorlar ve kuruluşun bu konudaki çabalarının yetersiz olduğunu düşünüyorlar. Yakın gelecekte, kurumların iç süreçlerdeki ve İK politikalarındaki dijitalleşmeyi daha dikkatli değerlendireceği ve çok daha fazla yatırım yapacakları açıktır. Bu çalışma aynı zamanda şirketleri dijitalleşme ve dijitalleşmenin bireysel çalışan memnuniyeti, bireysel çalışan verimliliği ve bunun sonucunda kuruluşun toplam faktör verimliliği üzerindeki etkileri hakkında yönlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between digitalization of companies, employee satisfaction and employee productivity. Digitalization and its effects on organizations are explained and factors effecting employee satisfaction and productivity are defined. The relationship between these concepts are investigated and the results of this research are presented. According to the analysis of survey conducted within this study, digitalization is found to be closely related to employee productivity since digitalization positively effects employee satisfaction and improvements in employee satisfaction leads to an increase in employee productivity. Employee satisfaction is a mediator variable in the relationship between digitalization and productivity. Literature review is also supporting the presence of a relationship between the digitalisation level of company and producitivity level of the company. The relationship seems to be dependent on the time period digitalization takes place within the company, internalization level of digitalization in th company, the percentage of skilled labour, the productivity level of the organization. In addition to the previous literature, this thesis concentrates on digitalization's effect also on employee satisfaction and in relation to this connection between digitalization level of the company and employee satisfaction, it is found that employees who are working for more digitalized companies feel themselves more satisfied about their work compared to the ones working for non digitalized or less digitalized companies. Organizations are aware of the necessity of digitalization and its effect on employees' job satisfaction. They are considering digitalizing HR processes and policies to increase employee retention and loyalty. However, they do no feel fully committed to this subject and consider the efforts by the organizaiton about this are insufficient. In near future, it is evident that organization will recognize digitalization in internal processes and HR policies more carefully and invest much more. This study also aims to guide organization about digitalization and its benefits to support the individual employee satisfaction, individual employee productivity and in result total factor productivity of the organization.