14-18 yaş arası lise öğrencilerinde tanrı tasavvuru (Ağrı örneği)
Contemplation of god of the students aged between 14-18
  1. Tez No: 630259
  2. Yazar: MERYEM SAVRUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı, Tasavvur, Deizm, Ateizm, Ergenlik, God, Imagination, Deism, Atheism, Puberty
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsanlar sahip olduğu akıl yetisi ve merak duygularına bağlı olarak, nasıl ve kim tarafından yaratıldıklarını, niçin var olduklarını, yaptıkları iyi veya kötü şeylerin karşılıklarının olup olmadığını düşünme gereği duyarlar. Bu düşünce insanı herhangi bir tanrının var olup olmadığı problemine, eğer var ise nasıl bir tanrıdan söz edilebileceğine götürmektedir. Bireyin“Nasıl bir tanrı?”sorusuna verdiği cevap ise tanrı tasavvurunu oluşturmaktadır. Bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte; problem, amaç, önem, ön kabuller, hipotezler, sınırlılıklar bulunmaktadır. Birinci bölümde kavramsal çerçeve ele alınmıştır. Buna bağlı olarak bu bölümde ergenlik dönemi, Piaget' in Zihinsel İşlemler Kuramı ve Kohlberg' in ahlaki gelişim evrelerinden bahsedilip“tasavvur”kavramı açıklanmıştır. Daha sonra inanış biçimlerine göre tanrı tasavvurları incelenmiştir. İkinci bölüm ise araştırmaya ait yöntem, evren ve örneklem, veri toplama araçları, katılımcıların nitelikleri, bulgular ve yorumlar kısmını içermektedir. Elde edilen bulgular diğer inanışların tanrı tasavvurlarına (Panteizm, Panenteizm, Deizm Tanrı Tasavvurlarına) ve ergenlik çağına göre yorumlanarak sonuca gidilmiştir. Sonuçta ise, Allah inancına göre öğrencilerin tanrı tasavvurları pozitif yönden olup yetkin/aşkın ve merhametli boyutlarına ilişkin algılarının yüksek olduğu, cezalandıran yani negatif tanrı tasavvurunun boyutlarına ilişkin algılarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenlerden; bireyin dini bilgi düzeyi, babanın imajı ve öznel dindarlık algısı, tanrının pozitif ve negatif boyutlarına ait tasavvur şekillerinde değişikliğe sebep olmuştur. Annenin imajı, yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey ise değişikliğe sebep olmayan demografik değişkenlerdir.
Özet (Çeviri)
Depeding on the intelligence and curiosity people have, mankind are in need of thinking about how and who created them, why they exist, and good and bad deeds they do are mutual or not. This thought leads one to the problem of whether any god exists, and if so, what kind of god can be mentioned. The answer people give about the question ''What kind of a creator?'' forms the ''Contemplation of the God''. This research consists of an introduction and two parts. Introduction consists of the problem, purpose, importance, premise, hypothesis, and restrictions. Cognitive frame is held in the first part. Accordingly, in this section, the concept of“imagination”is explained by adolescence, Piaget's Mental Process Theory and Kohlberg's moral development stages. Later, according to their belief styles, god conceptions were examined. The second part includes the research method, universe and sample, data collection tools, qualifications of the participants, findings and comments section. The research was concluded by interpreting the findings according to the other God contemplation (Pantheism, Peanentheism, Deism) and puberty. As a result, according to the faith in Allah, it is determined that students' perceptions of god are positive and their perceptions about their competent / transcendent and compassionate dimensions are high, and their perceptions about the dimensions of the punishment, namely the negative god conception, are low. Among the demographic variations; the level of religious knowledge of the individual, the image of the father and the perception of subjective religiosity caused changes in the ways of imagination belonging to the positive and negative dimensions of God. The mother's image, age, gender, and socio-economic level are demographic variables that do not cause change. The image of mother, gender, socio-economical level are the demographical variations that do not cause any changes.