Finansal okuryazarlık, finansal eğitim, finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarına ilişkin Hatay ilinde bir araştırma
Financial literacy, financial education, financial literacy attitudes and behaviors, a study in Hatay province on financial survey
  1. Tez No: 630662
  2. Yazar: GÜLHAN BEDİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL HAZIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim, Finansal Farkındalık, Finansal Tutum ve Davranışlar, Finance, Financial Literacy, Financial Education, Financial Awareness, Financial Attitudes and Behaviours
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Finansal okuryazarlık, bireyin finans ve ilgili kavramlar, finansal piyasalar, finansal ürünler ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Finansal okuryazarlık bireyleri birikim, yatırım, bütçe yönetimi gibi konularda bilinçlendirmenin yanı sıra finansal ve ekonomik değişimleri anlayabilmelerine olanak sağlamaktadır. Bu yönüyle finansal okuryazarlık bireysel refah seviyesinin yükselmesine, piyasaların etkin olarak çalışmasına ve ülke ekonomisinin kalkınmasına sağladığı olumlu katkılardan dolayı oldukça önemlidir. Finansal eğitim, tüketici ve yatırımcılara paranın yönetimine dair bilgi, beceri, tutum ve davranışların kazandırıldığı, finansal risk ve fırsatların bilincinde olarak seçimler yapılmasına olanak sağlayan süreçtir. Gelişimin ve değişimin hızla devam ettiği finansal piyasalarda doğru ve etkin kararların alınabilmesi için finansal okuryazarlığa dolayısıyla finansal eğitime duyulan ihtiyacın artması sebebiyle ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada Hatay ilinde hizmet sektörü, ticari işletme ve üretim işletmelerinde faaliyet gösteren yöneticiler ve çalışanların Finansal Okuryazarlık Tutum ve Davranışları belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Financial literacy is an individual's knowledge of finance and related concepts, financial markets, financial products and applications. Financial literacy enables individuals to understand financial and economic changes as well as raise awareness of issues such as savings, investment, and budget management. In this respect, financial literacy is very important due to the positive contribution it provides to the increase in the level of individual welfare, the efficient operation of the markets and the development of the country's economy. Financial education is the process that allows consumers and investors to make choices in the awareness of financial risks and opportunities, in which knowledge, skills, attitudes and behaviors about money management are gained. In the financial markets, where development and change continue rapidly, studies are being carried out at the national and international level due to the increase in the need for financial literacy and therefore financial education in order to make correct and effective decisions. In this study, Financial Literacy Attitudes and Behaviors of the managers and employees operating in the service industry, commercial enterprice and production companies in the province of Hatay were tried to be determined.