S.B.Ü. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan araştırma görevlisi hekimlerin HPV aşısı hakkında bilgi düzeyi
Level of knowledge about the hpv vaccine among residents of the university health sciences, bakirkoy teaching and research hospital
- Tez No: 631368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU, DOÇ. DR. HABİP GEDİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Genital Siğil, HPV, Serviks Kanseri, Vaccine, Genital warts, HPV, Cervical cancer
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Human Papilloma Virus (HPV) kadınlarda servikal, vulvar ve vajinal kanserlere, erkeklerde penil kanserlere, hem kadın hem de erkeklerde anal ve orofaringeal kanserlere, genital siğillere yol açan bir virüstür. HPV aşıları, servikal, vulvar, vajinal, anal kanserleri ve genital siğilleri önlemeye yönelik olarak geliştirilen aşılardır. Bu çalışmanın amacı hekimlerin HPV aşıları hakkındaki bilgi düzeyi ve yaklaşımlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki anket çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde görev yapan asistan hekimlere, 1 Nisan 2019 ile 1 Temmuz 2019 tarihleri arasında uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 118'i (%50) kadın, 114'ü (%49) erkek olmak üzere toplam 232 hekim katıldı. Hekimlerin 154'ü (%66) HPV aşısını hastalarına tavsiye ettiğini belirtmiştir. HPV aşısının Ulusal Çocukluk Dönemi Aşı Takvimine girmesini desteklediğini bildiren hekim sayısı 142'dir (%61). Araştırmaya katılan hekimlerden 213'ünün (%91) kaç çeşit HPV aşısı olduğunu, 129'unun (%55) HPV aşısının hangi yolla uygulandığını ve 155'inin (%66) de HPV aşısının kaç doz uygulandığını bilmediği saptanmıştır. Çalışmaya katılan 145 (%62) hekimin emziren kadınların aşılanabileceğini, 104 (%44) hekimin 4 ve 9 valanlı aşıların hem kadın hem de erkekler için önerildiğini, 88 (%37) hekimin aşının 9 yaşından itibaren, seksüel aktivite ve HPV testi bakılmaksızın uygulanabileceğini bilmediği tespit edilmiştir. Sonuç: Hekimlerin HPV aşısı hakkındaki bilgi eksiklikleri literatürle uyumlu bulunmuştur. Bu sebeple aşı gibi halk sağlığını etkileyen konularda, hekimlerin daha fazla bilgi ve deneyim sahibi olabilmesi için gerek tıp fakültesinde gerek meslek hayatında, kapsamlı hizmet içi eğitim ve güncel rehberlerle bilgi ve farkındalık düzeyinin artırılması ve bu faaliyetlerin mutlaka belli aralıklarla tekrarlanması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Human Papilloma Virus (HPV) causes cervical, vulvar and vaginal cancers in women, penile cancers in men, anal and oropharyngeal cancers as well as genital warts in both women and men. HPV vaccines were developed to prevent cervical, vulvar, vaginal, anal cancers and genital warts caused by HPV. The aim of this study is to evaluate the knowledge level and approaches of physicians about HPV vaccines. Methods: A cross-sectional, descriptive survey study was conducted at University of Health Sciences Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Istanbul between 1 April 2019 and 1 July 2019. Results: A total of 232 residents including 118 (50%) women and 114 (49%) men, participated in the study. In the survey, 154 physicians (66%) stated to recommend HPV vaccine to their patients and 142 (61%) supported the HPV vaccination in the National Childhood Vaccination Calendar. Moreover, 213 (91%) of residents participating in the study had not knowledge about the number of HPV vaccine types, and 129 (55%) of them did not know the administiration route of HPV vaccines. In addition, 155 (66%) residents did not know how many doses of HPV vaccine was administered and 145 (62%) of them stated that nursing women could be vaccinated by HPV vaccine. We observed that 104 (44%) residents did not know whether both women and men can be vaccinated with 4 and 9 valent vaccines. We also determined that 88 (37%) of the residents had not knowledge that children can be vaccinated after the age of 9 regardless of the sexual activity and HPV testing. Conclusion: The knowledge level of physicians about HPV vaccination is not enough as compatible with the literature. For this reason, we think that in order to have more knowledge and experience in public health issues such as vaccines, the level of knowledge and awareness should be increased with comprehensive in-service training and current guides, and these activities should be repeated at certain intervals.