Döviz kuru rejimlerinin finansal istikrar üzerine etkisi ve politika önerileri: Türkiye örneği
Impact of exchange rate regimes on financial stability and policy reccomendations: The case of Turkey
- Tez No: 631824
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR BAYAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döviz kurları, döviz kuru rejimleri, finansal istikrar, finansal baskı endeksi, zaman serisi analizi, Exchange rates, exchange rate regimes, financial stability, financial pressure index, time series analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Son dönemlerde yaşanan finansal krizlerin temelinde döviz kurlarının yer alması, döviz kuru rejimlerinin finansal istikrar üzerindeki etkisinin sorgulanması yönündeki eğilimlerin artmasına sebep olmuştur. Daha önceleri sadece makroekonomik düzeyde ele alınan döviz kuru rejimlerinin etkileri söz konusu bu krizlerin ardından finansal piyasalar ve finansal istikrar açısından sorgulanmaya başlanmıştır. Bu durumdan hareketle söz konusu bu çalışmada Türkiye'de 2003:03 ve 2019:11 dönemleri arasında döviz kuru rejimlerinin ve finansal istikrar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada uygulanan ekonometrik analizlerden elde edilen sonuçlara göre, Türkiye'de hem pratikte uygulanan döviz kuru rejimlerinin finansal istikrar üzerinde hem de finansal istikrarın döviz kuru rejimleri üzerinde etkisi bulunmaktadır. Bununla birlikte hangi döviz kuru rejiminin finansal istikrarı sağlamada en etkin olduğunun yönünde net bir ayrım yapılamamaktadır. Çünkü ele alınan dönemler itibariyle döviz kuru rejimlerinin finansal istikrar üzerindeki etkileri değişime uğramaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact that exchange rates are the basis of the recent financial crises has led to increased trends in questioning the effect of exchange rate regimes on financial stability. After these crises, the effects of exchange rate regimes, which were previously only handled at the macroeconomic level, began to be questioned in terms of financial markets and financial stability. From this point of this work in Turkey in 2003: 03 and 2019: 11 period between the impact on the exchange rate regime and financial stability were investigated. According to the results obtained from the econometric analysis applied in the study, both on the financial stability of the exchange rate regime in Turkey and in practice it has an impact on the financial stability of the exchange rate regime. However, there is no clear distinction as to which exchange rate regime is most effective in ensuring financial stability. Because, the effects of exchange rate regimes on financial stability are changing as of the periods discussed.