Protokol yönetimi ve Türk protokol yönetiminin sorunları
Protocol management and protocol problems of Turkish protocol management
- Tez No: 631901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF PUSTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Protokol, görgü kuralları, protokol kurallarının uygulanması
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amme İdaresi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Protokol, tarih, din, kültür ve dil ögeleriyle doğrudan bağlantılı olan diplomasinin en önemli unsurlarından biridir. Günümüzün küreselleşen dünya arenasında, doğru protokol anlayışının bilinmesi kaçınılmazdır. Diplomasi, görgü kuralları ve protokol bilgisinin uzman eğitimi ve rehberlik faaliyetleri ile pekiştirilmesinin faydası oldukça önem taşımaktadır. 21. yüzyılda gerek özel sektörde gerekse kamusal alanda farklı milletlerden farklı kültürlere sahip insanların birbirleriyle temas halinde olması küreselleşen dünyanın sonuçlarından biridir. Bu bağlamda, farklı ülkeler, devletler ve kurumlar kabul edilebilir davranış konusunda farklı kurallara sahiptir ve bu kuralların yanlış bilinmesi veya yeterince önem verilmemesi gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde yanlış anlamalara ve krizlere yol açabilmektedir. Protokol, yerel ve uluslararası ölçekte görgü kurallarını barındıran günlük düzeyde bu görgü kurallarını uygulaması anlamına gelmektedir. Eski geleneklerin bir unsuru olan misafirperverliğin sonucu olarak bugüne kadar uzanan protokol kuralları, günümüzde çok daha önemli bir duruma gelmiştir. Zira protokol kuralları sadece resmi ilişkilerde izlenmesi gereken kurallar bütünü değil aynı zamanda toplumda kişi ve devlet bazında saygınlığın ifadesi anlamına da gelmektedir. Modern protokol ve görgü kurallarının her yönünü bilmek, ulusal ve uluslararası düzeyde uygulamalarını kapsamlı bir şekilde anlamak, görgü kurallarının temelini bilmek ve çok kültürlü davranış tarzlarını daha iyi benimsemek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Protocol is an important part of diplomatic practice linked with history, religion, culture and language. In today's global arena, an understanding of proper protocol is inevitable. The benefit of strengthen diplomacy, etiquette and protocol knowledge for expert training and guidance is of paramount importance. In the 21st century, as a result of globalization people with different cultures from different nationalities come into contact with each other, both in the private sector and in the public sphere. In this context, different countries, states and institutions have different rules about acceptable behavior and misunderstanding or underestimation of these rules can lead to unnecessary misunderstandings and conflicts both at national and international levels. Protocol involves etiquette on a local and international etiquette, and the practice of good manners on a daily basis. As a consequence of civilization hospitality, is an element of old traditions, protocol rules have reached today is particularly important, because it not only covers the ceremonial rules that are followed during official functions, but it also provides an expression of respect for individual and the state in society. It is necessary to know all aspects of modern protocols and etiquette, to understand their application at national and international level, to know the basics of etiquette and to adopt multicultural behaviors better. KeyWords: Protocol, etiquette and manners, protocol rules implementation