The efficiency of mobile assisted language learning (MALL) in vocabulary learning
Kelime öğrenmede mobil destekli dil öğreniminin verimliliği
- Tez No: 632635
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ZABİTGİL GÜLSEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Mobil Destekli Dil Öğrenme, Mobil Uygulamalar, Kelime Öğrenme, Dil Öğrenme, Learning, Mobile Assisted Language Learning, Mobile Applications, Vocabulary Learning, Language Learning
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüz teknoloji dünyasında insanların bilgiye ulaşmaları oldukça kolay hale gelmiştir. Evlerimize kadar giren bilgisayarlar sayesinde tüm dünya tek bir ekran aracılığıyla ulaşılabilir olmuştur. Bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olması bilgi alışverişinin en yoğun yaşandığı eğitim dünyasını derinden etkileyecek gelişmelere kapı aralamıştır. Önce bilgisayar destekli öğrenme sistemleri geliştirilmiş ve uygulanmaya başlamıştır. Bilgisayarlar mobil hale gelip cep telefonlarının bilgisayar özelliği kazanmasıyla beraber mobil öğrenme hızla yayılmaya başlamıştır. Zamandan ve mekândan bağımsız kendi kendine öğrenme olanağı sunan mobil öğrenme, son zamanların en popüler öğrenme araçlarından biri haline gelmiştir. Bu sebeple mobil uygulamalar aracılığıyla yabancı dilde kelime öğrenme konusu araştırma alanı olarak seçilmiştir. Memrise kelime öğrenme uygulaması ile yarı-deneysel bir çalışma yapılmıştır. Bir üniversitenin İngilizce hazırlık sınıflarında okuyan öğrencilerden kontrol ve deney grupları oluşturulmuştur. Kontrol grubu öğrencilerinin bulunduğu sınıfta, ders normalde olduğu şekliyle işlenmeye devam etmiştir. Deney grubu öğrencileri ise, normal işlenen derse ek olarak Memrise uygulamasını kullanmışlardır ve her ünitede hedeflenen kelimeleri Memrise uygulaması üzerinden de çalışmışlardır. Hedef kelimeler, her ünite öncesi ve sonrasında, öntest ve son test olarak her iki gruba da uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, kız öğrenciler her iki grupta da erkek öğrencilerden daha başarılı olmuşlardır. Kontrol grubu sontest ve öntest sonuçları arasında önemli bir fark bulunmamaktadır. Deney grubu son testlerde öğrencilerin çoğu neredeyse tüm kelimeleri doğru cevaplamışlardır.
Özet (Çeviri)
In today's world of technology, it has never been easier for people to access information, thanks to the accessibility through a single screen, affectionally known as the computer. Accessing information has opened the door to developments that will deeply affect the education world where information exchange is intense. Firstly, there has been the development and implementation of computer aided learning systems. As computers become more portable and mobile phones become even more sophisticated through computerisation, we have seen mobile learning spread rapidly. Mobile learning has become one of the most popular learning tools of recent times, offering self-learning with no time and space constraints. For this reason, learning vocabulary in foreign language through mobile applications has been examined as a research area. A semi-experimental study was carried out with Memrise, a mobile word learning application. Control and experimental groups were formed from students studying in English preparatory classes of a university. In the classroom of the control group students, the course was taught as usual. Experimental group students used Memrise in addition to the lesson and studied the targeted words in each unit through Memrise. The target words were asked to both groups as pretests and posttests before and after each unit. In the findings of the research, female students were more successful than male students in both groups. There is no significant difference between the posttest and pretest results of the control group. In the experimental group post-tests, most of the students answered almost all the words correctly.