Acil servise yumuşak doku yaralanması nedeni ile başvuran hastalarda analjezi sağlanmasında intravenöz parasetamol-ibuprofen kombinasyonu ve intravenöz tenoksikam uygulamasının karşılaştırılması
Comparison of intravenous paracetamol - ibuprofen combination and intravenous tenoxicam administration in providing analgesia in patients presenting to the emergency department with a soft tissue injury
- Tez No: 635445
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH OSMAN KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: yumuşak doku travması, iv parasetamol, iv ibuprofen, acil servis başvurusu, Soft tissue trauma, iv paracetamol, iv ibuprofen, iv tenoxicam, emergency room application
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Acil servise yumuşak doku yaralanması nedeni ile başvuran hastalarda analjezi sağlanmasında intravenöz Parasetamol-İbuprofen kombinasyonu ve intravenöz tenoksikam uygulamasının Randomize, Çift Kör karşılaştırılması, Amaç: Yumuşak doku yaralanmaları acil servise sık başvuru nedenlerindendir. Herhangi bir kemik fraktürü veya iç organ yaralanması olmaksızın hastanın hayat konforunu bozacak kadar ağrıya, şişlik ve enflamasyona sebep olabilir. Bu yüzden hastalarda etkin analjezi önemlidir. Bu çalışmada intaravenöz tenoksikam ve intaravenöz paracetamol-ibuprofen kombinasyonunun yumuşak doku travmalı hastalarda akut dönemde analjezik etkinliği karşılaştırılmıştır. Yöntem: Araştırmamız Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisinde randomize, çift kör modelinde ve prospektif olarak tasarlanmıştır. Hastaların ağrı şiddetlerini değerlendirmek için VAS skalası kullanılmıştır. Toplam 100 hasta toplanmıştır. Yumuşak doku yaralanması nedeni ile 50 hastaya IV paracetamol -İbuprofen kombinasyonu uygulanmıştır. 50 hastaya da IV tenoksikam uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza her iki grupta 50 hasta olmak üzere toplam 100 hasta alınmıştır. Hastaların 32 tanesi kadın cinsiyette, 68 hasta ise erkek cinsiyette idi. IV paracetamol -İbuprofen kombinasyon tedavi uygulanan hastaların 14 tanesi kadın cinsiyette iken 36 tanesi erkek cinsiyette idi. IV tenoksikam tedavi uygulanan hastalarda ise 18 tanesi kadın cinsiyette, 32 hasta ise erkek cinsiyette idi. Hastalarımızın yaş ortalaması IV paracetamol -İbuprofen ile tedavi edilen grupta 30,04; IV tenoksikam ile tedavi edilen grupta 28,7 olarak çıktı ve toplam hasta yaş ortalaması 29,37 olarak hesaplandı. Tedavi gruplarında ortalama VAS puanlarındaki farklar 10., 20., 30., 45. ve 60. dakikaların sonunda sırasıyla IV tenoksikam (grup 1) için 0,8; 2,22; 3,94; 4,92; 6,28;. IV paracetamol -İbuprofen(grup2)için ise1,88; 3,34; 4,66; 6.36; 6; 6,8 olarak hesaplandı. Çalışmamıza göre grup 1 tedavi uygulanan hastalarda 2 hastada 60. dakikada VAS değeri 4 ve üzeri iken grup 2 de olan hastaların hiçbirisinin VAS değeri 4 ten büyük değildi. Bu durum istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,495). Sonuç: Çalışmamızın sonunda iv 1000 mg parasetamol- 800 mg ibuprofen kombinasyon tedavisinin, iv 20 mg tenoksikam tedavisine göre tüm dakikalarda analjezik etkinliği açısından üstün olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Randomised, Double Blind comparison of intravenous Paracetamol-Ibuprofen combination and intravenous tenoxicam administration providing analgesia in patients admitted to the emergency department due to soft tissue injury. Objective: Soft tissue injuries are frequent admissions to the emergency room. Without any bone fracture or internal organ injury, they can cause enough pain, swelling and inflammation that impairs the patient's life comfort. Therefore, effective analgesia is important in patients. In this study, the analgesic efficacy of Intravenous Paracetamol-Ibuprofen and intravenous tenoxicam combination is compared in patients with soft tissue trauma in the acute period. Method: Our research was designed in a randomised, double-blind and prospective model in the Emergency Department of the Medical Faculty Hospital of Atatürk University. Numerical pain scale was used to evaluate the pain intensity. 100 patients in total were collected. Due to soft tissue injury, 50 patients received IV paracetamol-Ibuprofen combination. 50 patients received IV tenoxicam. Results: There were 100 patients in our study, 50 patients in both groups. 32 of the patients were female and 68 were male. 14 of the IV paracetamol-Ibuprofen composition were female, while 36 were male. Of the IV tenoxicam treatment procedure, 18 were female and 32 patients were male. IV paracetamol - 30.04 in the group treated with ibuprofen; In the group treated with IV tenoxikam, it was 28.7, and the total patient average age was calculated as 29.37. The differences in average VAS scores in the treatment groups were 0.8 for IV tenoxicam (group 1), at the end of the 10th, 20th, 30th, 45th and 60th minutes; 2.22; 3.94; 4.92; 6.28; IV paracetamol - 1.88 for Ibuprofen (group 2); 3.34; 4.66; 6:36; 6; It was calculated as 6.8. According to our study, VAS value was 4 and above in 2 patients in group 1 treatment, while none of the patients in group 2 had a VAS value higher than 4. This was not statistically significant (p = 0.495). Conclusion: At the end of our study, iv 1000 mg paracetamol-800 mg ibuprofen combination treatment was superior in terms of analgesic efficacy in all minutes compared to iv 20 mg tenoxicam treatment.