Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenme nedenleri süreçte karşılaştıkları sorunlar ve Türkçe öğrenmelerinin sosyal hayatlarına yansımaları
Turkish learning reasons the problems encounter in the process and the reflections of Turkish learning the social life
- Tez No: 635583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Yabancı Uyruklu Öğrenciler, Sosyal Hayat, Turkish Education, Foreign Students, Socıal Life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı; yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçeyi öğrenme nedenlerini,Türkçe öğrenimlerini kolaylaştıran ve güçleştiren faktörleri belirlemektir.Araştırma fenomenoloji deseninde yürütülmüş nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim –öğretim yılında Anadolu'daki bir üniversitenin Türkçe Öğretim Merkezinde öğrenim görmekte olan yabancı uyruklu 9 gönüllü öğrenci oluşturmuştur.Araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiş ve verilerin analizinde ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır.Araştırmada katılımcılar Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenme nedenlerini;sonraki eğitim hayatlarında kullanmak,sosyal yaşamlarını sürdürmek,eğitim hayatlarında başarılı olmak şeklinde belirtmişlerdir. Katılımcıların kendi mensubu olduğu kültürün algısı ile Türkiye'deki kültür algıların benzer olmasının, aynı dine mensup olmanın ve coğrafi yakınlığın Türkçe öğrenmelerini kolaylaştırdığını belirtmişlerdir.Katılımcılar, ana dil yapısı ile Türkçe dil yapısının farklı olmasının Türkçe öğrenmede problem teşkil ettiği ifade etmişlerdir.Aynı zamanda Katılımcılar; dil bilgisindeki farklılıkların, yakın çevrelerinin sürekli Arapça konuşmalarının ve derslerdeki uygulama yetersizliğinin Türkçe öğrenimlerinde sorun oluşturduklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study purpose: It is aimed to determine the reasons for learning Turkish of foreign students who learn Turkish as a foreign language, factors that make Turkish learning easier and harder The research is a qualitative study carried out in the phenomenology design. The study group of the research consisted of 9 volunteer foreign students studying in the Turkish Educational Center of a university in Anatolia in the academic year 2018-2019. In the research, the data were obtained through a semi-structured interview form, and the content analysis method was used for the analysis of the data. In the research, the participants stated that the reasons for learning Turkish as a foreign language as using it in their later education life, maintaining their social life, and being successful in their education life. Participants stated that self cultures perception are similar with perception in Tur key the being members of the same religion and geographical proximity facilitates the learning Turkish. Participants caused problem indicated that is because of difference the own native language structure with Turkish language structure. Therewithal Participants stated that the differences in grammar, the constant Arabic speech of their inner circles, and the lack of practice in the lessons create problems in their Turkish education.