Fen eğitiminde yenilikçi teknoloji uygulamaları: Dijital hologram örneği
Innovative technology applications in science education: Digital holography
  1. Tez No: 635597
  2. Yazar: HANNE TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUNİSE SEÇKİN KAPUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital hologram, Fen eğitiminde dijital hologramlar, Yenilikçi teknolojiler, Teknolojik tutum, Dijital holograma yönelik tutum, Digital hologram, Digital holograms in science education, Innovative technologies, Technological attitude, Attitude towards digital hologram
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, fen bilimleri dersinde yer alan konuların öğretiminde dijital hologram uygulamaları kullanılarak öğrencilerin dijital holograma yönelik tutumları ve dijital hologramların derste kullanılmasına yönelik öğrenci düşünce, öneri ve görüşlerinin incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışmada nicel ve nitel araştırmaların birlikte kullanıldığı karma araştırma desenlerinden, sıralı açıklayıcı yaklaşım deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılı içerisinde Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı devlet ortaokullarında öğrenim gören 418 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin dijital hologramlara yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen dijital hologram tutum ölçeği, öğrencilerin dijital hologramlara yönelik düşünce, öneri ve görüşlerinin belirlenmesi amacıyla da araştırmacı tarafından hazırlanan dijital hologram yansıtma formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında nicel verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı ile açımlayıcı faktör analizi ve LISREL 8.51 programı ile de doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Bununla birlikte ölçekten elde edilen verilere betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi, post-hoc çoklu karşılaştırma testlerinden LSD testi uygulanmış venitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen dijital hologram tutum ölçeğinin kabul edilebilir bir yapıya sahip olduğu bulunmuştur. Araştırmada öğrencilerin cinsiyete, öğrenim görülen okula ve sınıf düzeyine göre dijital hologram tutumlarında anlamlı bir fark olmadığı görülürken, fen bilimleri dersi akademik başarı puanına göre dijital hologram tutumlarının ders başarısı pekiyi olan öğrenciler lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra öğrencilerden alınan düşünce, görüş ve öneriler doğrultusunda öğrencilerin dijital hologramları faydalı olarak değerlendirdiği ve hologramların öğrencilere dersi anlamada ve öğrenmede kolaylık sağladığı ortaya konulmuştur. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırma, öğrencilerin dijital holograma yönelik tutumlarının genel anlamda olumlu olduğunu göstermektedir. Buna bağlı olarak dijital hologram gibi yenilikçi teknolojilerin sınıf ortamına taşınmasının sağlanması ve bu konuda gerekli çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine student's attitudes towards digital holograms and the student's opinions, suggestions and views about the use of digital holograms in the science course by using digital hologram applications. Method: In this study, sequential explanatory approach pattern, which is a combination of quantitative and qualitative research, is used. The study group consists of 418 students studying in secondary school in Kütahya during the 2018-2019 academic year. The digital hologram attitude scale developed by the researcher to determine the attitudes of the students towards digital holograms and the digital hologram reflection form prepared by the researcher to determine the opinions, suggestions and views of the students towards digital holograms were used. Within the scope of the research, SPSS 22.0 package program and LISREL 8.51 program descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance, post-hoc multiple comparison tests LSD test, and content analysis were used in the analysis of qualitative data. Results: In the research, the digital hologram attitude scale developed by the researcher was found to have an acceptable structure. In the study, it was found that there was no significant difference in digital hologram attitudes according to gender, school and classroom level and there was a significant difference in favor of students with good academic success in terms of academic achievement score. In addition, it has been revealed that students evaluate digital holograms as useful in line with the views, opinions and suggestions received from the students, and that holograms provide the students with understanding and learning. Conclusion and Suggestions: This research shows that students' attitudes towards digital hologram are generally positive. Accordingly, it is recommended that innovative technologies such as digital holograms are brought to the classroom environment and necessary studies are carried out in this regard.