The effects of collaborative writing on EFL students' attitudes, scores and paper readability
İşbirlikçi yazmanın yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin tutumları, skorları ve kağıt okunabilirliği üzerine etkileri
- Tez No: 635757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikçi Yazma, İşbirlikçi Diyalog, Yazmaya Karşı Tutum, Collaborative Writing, Collaborative Dialogue, Writing Attitude
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, işbirlikçi yazma tekniklerini ve aktivitelerini kullanmanın yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin yazmaya karşı tutumları ile birlikte skorları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Ayrıca çalışma, işbirlikçi yazmanın öğrencilerin paragraflarının okunabilirlik düzeyleri üzerinde bir etkisi olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışmaya 62'si erkek, 38'i kadın olmak üzere toplam 100 üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar biri gerçek işbirlikçi yazma sürecine tabi tutulan deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların tutum düzeylerini ölçmek amacıyla ön test / son test uygulanmış öğrencilerin paragraflarını değerlendirmek için bir derecelendirme ölçeği kullanılmış, ve son olarak da işbirlikçi yazmanın öğrencilerin paragraflarının okunabilirlik düzeyleri üzerine etkisini göstermek için okunabilirlik formüllerinden yararlanılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, işbirlikçi yazma tekniklerinin ve etkinliklerinin kullanılmasının yabancı dil olaran İngilizce öğrenen öğrencilerin yazma puanları ve yazmaya karşı tutumları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmanın sonuçları yabancı dil yazma sınıflarındaki işbirlikçi yazma tekniklerinin ve aktivitelerinin etkinliğine ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the effects of using collaborative writing techniques and activities on EFL students' attitudes towards writing along with their scores. Moreover, the study aimed to reveal whether collaborative writing has an effect on the readability levels of students' paragraphs. A total of 100 pre-intermediate university students, 62 of whom were male and 38 of whom were female, participated in this study. The participants were assigned into two groups; one as the experimental group which subjected to the actual collaborative writing process, and the other as the control group. In this study, quantitative research method was utilized. In order to measure attitude levels of the participants, a pretest/post-CWT was run, to grade students' paragraphs, a rating scale was utilized, and finally, readability formulas were benefitted to show the effect of collaborative writing on readability levels of the paragraphs composed by the students. The findings of this study revealed that using collaborative techniques and activities had a positive effect on EFL students' writing scores as well as their attitudes towards writing. The results of this study shed light on the effectiveness of collaborative writing techniques and activities in L2 writing classrooms.