Sağlık çalışanlarının algılarına göre sağlık kuruluşlarında görev yapan yönetici kadınların liderlik tarzları
According to the perceptions of health employees leadership styles of women managers in health organizations
  1. Tez No: 636719
  2. Yazar: NACİYE SEYMENOĞLU TORPİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEL AYDINTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Liderlik, Sağlık Sektöründe Kadın Yöneticiler
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de meydana gelen sosyal ve ekonomik değişimler, kadının toplum içindeki statüsünü değiştirmeye başlamış ve iş gücüne katılımında artışa neden olmuştur. Köylerde tarım ve kentleşmenin olduğu bölgelerde ise hizmet sektöründe çalışan kadınların sağlık sektöründeki payı ise oldukça yüksektir. Ancak, kadınlar çoğunlukla el emeği veya hizmet sağlayıcı olarak kullanılmakta, üst yönetim ve denetim kurulları stratejik konumlara bakıldığında, erkek katılımının her zaman daha yüksek olduğu görülmektedir. Aynı durum toplumumuzdaki diğer kuruluşlar içinde de gözlenmektedir. Genel olarak, çalışma ortamının tüm organizasyonlarda olduğu gibi sağlık organizasyonlarında da hedeflenen sonuçlara ulaşılabilmesi işgücü çeşitliliği, sağlıklı ve gelişen bir profesyonel ortam geliştirilip sürekli hale getirilmesi, kadın çalışanların yönetim kademelerinde eşit düzeyde temsili ve liderlik özeliklerinin geliştirilebilmesiyle mümkün olacaktır. Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının kadın liderlerinin ve yöneticilerinin algılanan liderlik özellikleri belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, iki yüz otuz iki hastane çalışanın katılımıyla, Biruni Üniversitesi Araştırma, Özel Medicine ve Medicana hastaneleri çalışanlarının, kadın yöneticilerinin Otokratik, Demokratik, Serbest bırakıcı, Dönüşümcü, Etkileşimci liderlik tarzı davranışlarının hangileriyle ilişkilendirildiklerine dair algılarını belirlemek için tasarlanmıştır. Bu çalışmada çok faktörlü liderlik teorisine dayalı olarak kadın yöneticilerin liderlik tarzını belirlemek ve hastane çalışanlarının demografik özelliklerine göre liderlik tarzlarındaki algı farklılıklarının tespit edilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The effect in social and economical changes in the world, including Turkey, are shaping the status of women in the society, and has led to an increase of their participation in the labor force. The share of women in the agricultural sector is quite high, and in the healthcare sector, they are the majority. However, women are mostly use as manual labors or as service providers, but when it comes to strategic positions in the top management and supervisory board, men participation is always higher. The same pattern is observed for other organizations, in our society. Men has created the organizations for men, and designed barriers to prevent a more gender friendly decision structure and more effective organizations. It is generally accepted that the work environment and the economy of a business entity, will improve with more women in the top management. It is difficult to see why an organization should not activate some of the most talented brains, because they are women, to make innovations and further developments, in order to progress.The aim of this study, is to determined and evaluate the extent, on how the health workers perceive the female characteristics, of their female leaders and managers.The study was carried out at the Biruni University Research Hospital, Medicine and Medicana Hospital. Two hundred and thirty-two hospital workers and managers took part in the study and the data was registered under the headings: Autocratic, Democratic, Liberating, Transformational and Interactional leadership style.Based on the results, the aim is to determine the leadership style of female managers, based on a multi-factor leadership theory, and to determine the differences in leadership styles according to demographic characteristics of hospital employees.