Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yabancıların eşdizimsel örüntüleri algılamaları
Collocational perceptions of foreigners in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 637132
  2. Yazar: BEGÜM SARIDEDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anlam, gerçek, mecaz, ikinci dil edinimi, eşdizim, Meaning, literal, figurative, second language acquisition, collocation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin son zamanlarda önemi artmış ve çalışmalar ivme kazanmıştır. Bu anlamda dikkat edilmesi gereken bir konu da günlük dilde sıkça karşılaşılan çok anlamlı eşdizimlerdir. Bu yapılar başka kelimelerle bir araya gelip farklı anlamlar ifade eden kelime gruplarıdır. Pek çok dilde eşdizimsel yapıların problemli bir konu olduğu belirtilmiş ve üzerinde durulması gerektiği vurgulanmıştır. Mevcut çalışma ikinci dil olarak Türkçe öğrenen ve dilde belirli yetkinliğe ulaşmış bireylerin mecaz anlama gelen eşdizimsel örüntülere ne derece hâkim olduklarını nitel olarak ölçmeyi amaçlamıştır. Yapıların ad+ad ve ad+eylem olma durumları da incelenmiş ve cümle içindeki kullanımlarına dikkat çekilmiştir. Bunun haricinde dil öğrenenlerin eğitim seviyeleri, Türkçe öğrenme süreleri, sertifikaları ve Türkiye'de bulunma süreleri kıyaslanarak bu faktörlerin etkisi betimsel olarak incelenmiş ve yabancı dil olarak Türkçe alanına katkı sağlayacak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of teaching Turkish as a foreign language has recently increased and studies have gained importance. In this sense, an important issue to be considered is polysemous collocations frequently encountered in everyday language. These structures consist of words that come together with other words and have a meaning different than literal ones. In many languages, collocations are stated to be a problematic issue and it is emphasized that they should be considered in the meaning of language teaching. The present qualitative study is aimed to measure the degree of figurative meaning of individuals who learn Turkish as a second language and who have reached a certain competence. The noun + noun and noun + verb combinations of the structures were also examined and their usage in the sentence was pointed out. Apart from this, language learners' level of education, the time they have spent for learning Turkish, certificates and residence time in Turkey was examined descriptively by comparing the impact of these factors on the knowledge of figurative collocations. The study has aimed to contribute to the Turkish as a foreign language field and suggestions have been offered.