Ferit Edgü'nün eserlerinde yabancılaşma
Alienation in the works of Ferit Edgü
  1. Tez No: 638170
  2. Yazar: NESRİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİKA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ferit Edgü, Yabancılaşma, Psikanaliz, Felsefe, Birey, Ferit Edgü, Alienation, Psychoanalysis, Philosophy, Individual
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Ferit Edgü'nün Eserlerinde Yabancılaşma adlı bu çalışma, Türk edebiyatının 1950'li yılları yazarlarından biri olan Ferit Edgü'nün eserlerini, yabancılaşma kavramı ekseninde değerlendirilmesinden oluşur. Geçmişi Antik Çağ'a kadar uzanan yabancılaşma kavramı, dinden felsefeye, sosyolojiden psikolojiye varıncaya kadar pek çok alana etki etmiş bir kavramdır. Söz konusu çalışmada da kavramın tarihsel süreç içerisinde gösterdiği gelişim ve değişimler, önemli temsilcileri ile ortaya konulmuştur. Fakat çalışmanın temelini oluşturan eserler incelendiğinde, yabancılaşmanın daha çok psikolojik ve ontolojik boyutları değerlendirilmeye ve örneklendirilmeye çalışılmıştır. Nitekim Türk edebiyatının önemli varoluşçu yazarlarından biri olan Ferit Edgü, eserleri ile bireyin varoluş amacına dikkat çekmiş ve bunu gerçekleştirirken de ontolojik yabancılaşmalara sıkça yer vermiş bir yazardır. Eserlerindeki kahramanların hemen hepsi hayata tutunamayan, varoluşsal anlamlandırma problemleri yaşayan ve önce kendine daha sonra içinde yaşadığı topluma yabancılaşan bireylerden oluşur. Bunun içindir ki söz konusu çalışma ile Edgü'nün varoluşçu özelliği, yabancılaşma eksenli değerlendirilerek açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis called Alienation in the Works of Ferit Edgü covers the evaluation of the works by Ferit Edgü -under the umbrella of alienation term- who is an author in the 1950 generation of Turkish Literature. The term alienation whose past dates back to Antique ages has an impact on a myriad of fields from religion to philosophy and from sociology to psychology. In this thesis, progress and change of this term throughout the history have been revealed with its cardinal representatives. However, when the works laying the ground of this study are analyzed, psychological and ontological aspects of alienation are tried to be evaluated and exemplified more. In fact, Ferit Edgü who is one of the most important existential authors of Turkish Literature has pointed out the existential purpose of an individual through his works and often mentioned ontological alienations in realizing this. Almost all of the characters in his works are the ones who cannot hold onto life, have problems of existential sense-making and who alienates from themselves first, and then the society that they live in. Accordingly, the existential feature of Edgü has been analyzed within the scope of alienation thanks to this study.